Лукашенко і "Путін" сидять на острові і зображують роботу думки

28 липня 2024, 09:13
1444
Видача Польщі мігранта-вбивці ставить Лукашенка і "Путіна" у вкрай незручне становище перед тими, кого вони записали в "глобальний південь".
Лукашенко Путин
Путін і Лукашенко / фото: kanaldom.tv

Основна причина раптової поїздки 25 липня Лукашенка до "Путіна" - йому потрібні інструкції як поводитися з Польщею. Але кремлівці не знають, які вказівки дати йому, і поки вони ведуть мозковий штурм, то обох диктаторів відправили подалі від преси на острів Ваалам у ліси окупованої Сталіним Карелії. Логічний хід, коли сказати нічого, а довго мовчати не личить.

Тому Лукашенко в четвер прилетів не до Москви, а до Свято-Ленінграда, звідки його гелікоптером відвезли на острів, куди доставили і "Путіна". Населення цього острова на Ладозькому озері складається з ченців-фесбешників, які майже повністю вигнали з нього місцевих жителів. Якщо в 1989 р. їх було 487 осіб, то в 2023 р. кількість місцевих жителів оцінювали в кілька десятків осіб.

У цій обстановці обидва диктатори поставили свічки в новозбудованому монастирі зі свіжих дощок, і третій день туплять, зображуючи роботу думки і "тривалу розмову", як значиться на сайті Лукашенка. Будуть так тупити до понеділка. Лукашенка до Мінська не відпускають, оскільки кремлівці, які ведуть мозковий штурм, припускають, що він може знадобитися для спільної заяви з "Путіним". Тому нехай буде під рукою.

відео дня

З Польщею у Лукашенка все погано. Уряд Дональда Туска ґрунтовно взявся за самозваного "батька" і весь липень висуває йому одну за одною вимоги. Звільнення етнічного поляка і правозахисника Анджея Почебута від Лукашенка вимагав ще попередній уряд Матеуша Моравецького серед умов для нормалізації відносин.

Уряд Туска додав до цієї умови вимогу видачі мігранта, який 28 травня вдарив саморобним списом польського прикордонника і той 6 червня помер у лікарні від отриманих ран. Випадок став резонансним і для Польщі та Туска вже питання честі та принципу роздобути вбивцю. МЗС Польщі надіслало 22 липня цю вимогу МЗС Білорусі, вказавши, що виконання її суттєво поліпшить відносини. На це в МЗС Білорусі відповіли, такі випадки бували й раніше, чому ви зараз так сильно збудилися?

Видача Польщі мігранта-вбивці ставить Лукашенка і "Путіна" у вкрай незручне становище перед тими, кого вони записали в "глобальний південь". Лукашенко переживе видачу, а для Москви вона буде рівнозначна втраті обличчя перед "глобальним півднем". Наступного разу Польща вимагатиме видавати всіх сирійців, палестинців та інших, хто намагається прорватися через паркан на кордоні. Із питанням видати чи не видати вбивцю Лукашенко і прилетів до РФ.

Якщо не видати, то Польща може закрити два останні діючі транспортні коридори з Білорусі до ЄС. Дозвіл ЄС для цього їй не потрібен. У цьому вона знайде також розуміння в уряду Шольца, який веде складні переговори з Лукашенком щодо видачі громадянина ФРН і співробітника Червоного хреста Ріко Крігера, заарештованого в Білорусі 6 листопада 2023 р. і засудженого в ній 20 липня до смертної кари за службу медиком у полку Кастуся Калиновського.

Якщо Польща повністю закриє кордон для товарів і людей, то Лукашенко як контрабандист опиниться зовсім на мілині. Зруйнують не тільки легальні поставки креветок у РФ, а й тіньові схеми ввезення в РФ чипів і двозначного обладнання, замовленого агентами ФСБ, які зареєстрували фірми в Казахстані та державах Центральної Азії. А це проблеми вже не тільки Лукашенка, а й кремлівців. Тож не дивно, що він терміново і полетів до них із запитанням, що робити будемо?

Зруйнують також схеми в'їзду агентів кремля і Лукашенка в ЄС через білорусько-польський кордон. Безвіз для громадян 35 держав Європи, відкритий Лукашенком до кінця року, можна розглядав і як сигнал агентурі - хто відчуває, що "пригорає", скористайтеся цим "вікном".

Зникне і можливість проштовхувати до Польщі мігрантів із глобального півдня, як вона зникла після закриття кордону Фінляндією. Якщо кордон закритий, то заяви про статус біженців тощо на ньому просто не приймають. Для кремля це нова проблема. Сейм Польщі посилив її 26 липня. У п'ятницю, коли Лукашенко і "Путін" другий день тупили на острові, Сейм ухвалив закон, що дозволяє військовим стріляти на ураження в порушників кордону без довгих церемоній. Мало сумнівів, що Анджей Дуда не підпише днями цей закон.

Уряд Туска і опозиційна "ПіС" єдині в питанні кордону. Особливо з урахуванням майбутніх у Польщі влітку-восени 2025 р. президентських виборів. Оскільки Дуда на третій термін висуватися не може, то зараз коаліція навколо "Громадянської платформи" Туска і коаліція навколо "ПіС" почнуть змагання, хто більший патріот і захисник Польщі. Дуда в питанні кордону може виявитися ще більшим радикалом, ніж Туск, щоб напрацювати бали "ПіС" до виборів.

Оскільки польські фермери чіпи для ракет у пральних машинках у РФ через Білорусь не експортують, то у Москви мало реальних інструментів у Польщі, щоб перешкодити повному закриттю кордону. Після марафону з блокадою українсько-польського кордону фермерами і лісниками кампанія з розблокування польсько-білоруського кордону виглядатиме безглуздо.

Особливо безглуздо на тлі викриттів поліцією терактів, підпалів та інших актів диверсій, скоєних з травня в Польщі агентами "Путіна" і Лукашенка. Розслідування спроби вбивства Павла Латушка, відомого білоруського опозиціонера і члена уряду Тихановської, який мешкає в Польщі, вже набуло загальноєвропейського резонансу. Після того, як цього тижня СБУ розкрила групу з громадян України, завербованих ФСБ для диверсій у Польщі та інших країнах ЄС, у польських контррозвідників фактів додасться.

У цьому контексті ФСБ явно лопухнулося з убивством своєї екс-агентеси Ірини Фаріон. У ФСБ було дві очевидні причини для нього, але там не прорахували до кінця ситуацію. По-перше, після поновлення Фаріон на роботі у Львівській політехніці у ФСБ мала виникнути підозра, що вона співпрацює з СБУ і всіх здала. По-друге, цим убивством Москва хотіла показати, що в Україні "антифашистське" підпілля піднімає голову. Але ФСБ вляпалася у великий міжнародний скандал, тому що угруповання "Антифа", яке довго спало, реально залетіло у Франції та опинилося на слуху в США, де підозрюється в причетності до організації замаху на Трампа.

Якщо додати початок з 1 серпня в Польщі військових навчань "Безпечне Підляшшя" за участю 17 тис. солдатів і бронетехніки для гарантування безпеки ділянки кордону біля Брестської області, то стане очевидним те коло питань, з якими Лукашенко терміново полетів до РФ.

На нього реально тиснуть терміни і вся ситуація, а він не знає, що робити - йти на поступки полякам, ігнорувати їх, або йти на підвищення конфронтації, і якщо так, то до якого рівня. Лукашенко скоротив влітку кількість спроб мігрантів прорвати кордон, про що 25 липня повідомив Радислав Сікорський, глава МВС Польщі. Сікорський пов'язав це з Китаєм, який не зацікавлений у повному закритті польсько-білоруського кордону, оскільки це ускладнить йому торгівлю з ЄС.

Схоже, Пекін дійсно рекомендував Лукашенку не доводити Польщу до закриття кордону, видати мігранта, який убив прикордонника, і взагалі припинити такі вилазки. Лукашенко міг відповісти, що на вилазки його штовхає Москва, а він від неї залежить і тому може скоротити, але не припинити. Сі Цзіньпін пообіцяв йому поговорити з Москвою і підтримати. У результаті Білорусь терміново вступила 4 липня в ШОС, а вже 8 липня в Брестській області під егідою ШОС почалися спільні навчання з китайськими військовими. Офіційно вони закінчилися 19 липня, а 22 липня МЗС Польщі надіслало ноту з вимогою видачі вбивці. Вочевидь ці навчання лише переконали Варшаву, що настав час вивести з тіні потайливі переговори з Лукашенком і змусити його відповідати публічно.

Зараз Лукашенко зрозумів, що зайшов занадто далеко і йому не вистачає повноважень. У результаті вирушив до кремлівського начальства з питанням, що робити далі? Але у начальства немає відповідей, і воно відправило Лукашенка на острів, почекати, поки воно буде їх шукати. За чекістською звичкою створювати всьому "легенди", на острів до нього також відправили "Путіна", не може ж Лукашенко просто сидіти десь у РФ як у себе вдома і не працювати. У результаті обидва сидять на острові й зображують роботу думки.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Тривалий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти