Лукашенко може влаштувати Путіну неприємний сюрприз

3 липня 2022, 18:27
Для Росії вступ Білорусі у війну дуже критичний, тому що вона почала видихатися і їй потрібна допомога.
У Лукашенка є козир, який не дозволяє Путіну ламати його через коліно
Лукашенко може виштовхати російські війська з Білорусі, але за однієї умови / Reuters

Підготовка Білорусі до війни повільно, але йде. Про це свідчить те, що Лукашенко виконує всі заходи, які забезпечують готовність армії до її застосування за призначенням: військові навчання, перевірки бойової готовності і навіть навчання з розгортання армії. Але, незважаючи на це, ймовірність вступу армії Білорусі у війну (сама Білорусь давно вже воює на боці Росії) – 50/50. Тому що паралельно з підготовкою до війни Лукашенко почав проводити заходи з передачі боєзапасу і техніки, яку він знімає зі зберігання, збройним силам РФ. А ніхто ніколи не віддає боєприпаси і техніку перед початком військової кампанії.

Для Росії вступ Білорусі у війну дуже критичний, тому що вона починає потихеньку видихатися, і їй потрібна допомога в плані відволікання наших сил на інший напрямок. Крім того, Путін поставить перед білоруською армією завдання перерізати шляхи постачання України західної військово-технічної допомоги.

Хоча, за великим рахунком, Путіну все одно, навіть якщо білоруська армія вся вб'ється об Збройні сили України прямо на кордоні Білорусі та України. Головне, щоб вона відтягнула зі сходу України хоч трохи українських сил.

Що собою являє армія Білорусі, і чого нам від неї чекати? Техніка білоруської армії приблизно в такому ж стані, в якому була у Росії на момент вторгнення, тобто вона більш-менш модернізована, технічно справна, і білоруські війська цією технікою укомплектовані.

Крім того, в білоруській армії дуже мало контрактників – більшою мірою вона призовна. А призовники – це не найнадійніша частина армії, оскільки вони більше схиляються до настроїв у суспільстві. А в білоруському суспільстві превалюють антивоєнні настрої.

Плюс Білоруська армія ніде ніколи не воювала.

Взагалі, мені до кінця не зрозуміло, чи розуміють самі білоруси, що досі росіяни принижують білоруських військових. Росіяни використовують їх на підхваті, на господарських роботах. Убитих російських солдатів вантажать білоруські солдати. Поранених російських солдатів вантажать білоруські солдати. Відмивають техніку від останків людських тіл і крові теж білоруські солдати. Російську техніку, яка приходить до Білорусі на ремонт…

Як би там не було, політично взаємини Білорусі і Росії такі, що після того, як Лукашенко віддасть наказ про наступ, його вже ніхто ні про що питати не буде. Він стане перешкодою на шляху Путіна до створення Союзної держави. До речі, це ще один із запобіжників, чому Лукашенко не віддає наказ про наступ. Ще в січні Росія і Білорусь провели навчання "Союзна рішучість". Темою навчань було відпрацювання питань системи безпеки Союзної держави. Тобто, якщо білоруська армія вступає у війну на боці Росії, вона автоматично переходить у підпорядкування Генштабу РФ, в єдину систему безпеки Союзної держави.

Сам Лукашенко прекрасно розуміє, що стане непотрібним, ледь віддавши наказ про наступ. Тому він і робить дуже різні заяви: з одного боку, він каже, що для того, щоб Захід не відрубав західні області України, Білорусі, напевно, доведеться завоювати ці території, а з іншого – на зустрічі з народом буквально через день він говорить, що ЗСУ відірвуть голову будь-кому, хто сунеться в Україну, особливо якщо це будуть "нацики".

читайте такожБайки Лукашенка про війну: що не так зі звинуваченнями батьки на адресу України

Лукашенко хоче, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі. А, насправді, він просто тягне час, щоб, як у давньосхідній казці, дочекатися, хто першим здохне – віслюк або емір.

Адже і для Білорусі вступ її військ у війну закінчиться погано – простим і прямим її поглинанням Росією. Просто прийде російський капітал, прийде Росія і оголосить, що це її споконвічна територія, і що це все – великий "русский мир". Але це не буде Радянський Союз із ковбасою по 2-20, як було при Брежнєві. Це буде божевільний економічний занепад, обвал фінансів, економіки і всього іншого. Якщо врахувати, що Росія вже в стані дефолту, та ще й в умовах санкцій, то це буде "залізна завіса" і життя за нею з мінімальним продовольчим пайком, як це було в роки перебудови і розвалу СРСР.

читайте такожРакети на Київ: як білоруси уклали угоду з дияволом

Втім, якщо Лукашенку вдасться уникнути вплутування білоруських військ у війну, це буде справжнім ударом у спину Росії – в РФ дуже розраховують на білоруську армію. І Лукашенко в цьому випадку буде непереливки – Путіну нічого не залишиться, окрім як просто ліквідувати його. Як сказав один російський опозиційний політик, у Путіна в сейфі стоїть трилітрова банка "Новачка", і він може налити будь-кому стаканчик або половинку.

Одним словом, у Лукашенка дуже незавидна доля – або його ліквідує Путін, або вступ у війну може викликати соціальний вибух у Білорусі, якщо суспільство не сприйме його наказ про наступ.

Поки що у Лукашенка є якийсь козир, який не дає Путіну розправитися з ним сьогодні і зараз. Можливо,козир Лукашенка в тому, що він зараз є ключем до стабільності Білорусі. Адже, якщо, наприклад, Лукашенка вб'ють, і в Білорусі почнеться бунт, народ захоче демократизації – що Путіну робити? Розв'язувати другу війну проти Білорусі, заливаючи кров'ю Мінськ? Він не зможе цього зробити, у нього немає сил. А поки він буде розгойдуватися, першою туди прибіжить Тихановська разом із західними грошима, і Білорусь може просто почати дрейф у бік України, Польщі або західного світу.

читайте такожКвиток в один кінець для Лукашенка

З іншого боку, Путін не може зламати Лукашенка через коліно, щоб той віддав наказ про наступ. Оскільки Лукашенко так сформував політичну ситуацію, що і з ним не можна, а без нього – тим більше не можна.

Вже 20 років Лукашенко водить Путіна за ніс – 20 років підписується Союзна держава. І сьогодні він постійно шукає контакти на Заході – він готовий (зрадити Путіна, ред.) за гарантії особистої безпеки і безпеки своєї сім'ї, але за умови збереження влади. І тільки через те, що Лукашенко тримається за владу, Захід не йде на контакти з ним. Якщо Лукашенку на Заході пообіцяють, що він залишиться главою якоїсь держради або номінальним главою держави, повірте, завтра політика Білорусі буде абсолютно іншою. І завтра Лукашенко дійсно може постаратися виштовхати російські війська з території Білорусі.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти