Лукашенко на низькому старті, або Коли Білорусь відкрито вплутається у війну в Україні

21 червня 2022, 16:21
Кремлю потрібні не стільки танки, скільки гарматне м'ясо. А значить, кремлівський фюрер готовий на все, щоб назавжди пов'язати Білорусь українською кров'ю.
Лукашенко Путін війська
Путін підводить Лукашенка до точки неповернення / Колаж прес-служба президента Білорусі, УНІАН, Міноборони Білорусі

Стає все більше передумов і ознак того, що режим Лукашенка таки не втримається на краєчку і вплутається в бойові дії в Україні. Їх так багато, що правильніше ставити питання, чи не вступить Білорусь у війну, а коли саме вступить?

До передумов належить те, що у росіян практично вичерпані серйозні резерви живої сили. Кремлю потрібні не стільки танки і гармати, скільки гарматне м'ясо. А значить, кремлівський фюрер готовий на все, щоб назавжди пов'язати Білорусь українською кров'ю.

За моєю інформацією, Лукашенку вже пред'явлена схема, що або він публічно дає наказ про вторгнення нібито "заради превентивного захисту українців від агресії Польщі", або ФСБ нашвидкоруч організовує щось на кшталт "Мінської народної республіки" зі зміною влади на абсолютно проросійську, по суті, військовим переворотом, і віддачею Лукашенка під суд.

відео дня

Зрозуміло, що Лукашенко вибрав ще трохи "поцарювати".

Другою серйозною передумовою є те, що білоруський генералітет знаходиться не просто під впливом, а під контролем і на утриманні росіян. Мало того, що білоруські і російські генерали всі однокашники і хороші приятелі з різних маневрів, так їм ще й обіцяний солідний кар'єрний ріст в армії РФ. Згадаймо, що це спрацювало у нас в Криму в 2014 році, спрацює і зараз в Білорусі.

Помітна частина командування в Мінську щиро вірить, що саме з приєднанням білоруських сил до армії вторгнення, Україна відразу впаде, і окупанти зможуть перейти до свого основного завдання — мародерства.

Ознакою підготовки Білорусі до війни є масова розконсервація бронетехніки і артилерії, причому вона залишається в Білорусі. А також проведення навчань з терміном закінчення 8 липня. Крім того, в Білорусі йде призов в армію контрактників. Нарешті, в Білорусь перекинутий дивізіон "Іскандерів" і ракетні комплекси ППО. Остаточною ознакою стане концентрація Білоруссю сил на кордоні з Україною.

Наскільки мені відомо, наш Генштаб сприймає загрозу вторгнення Білорусі як неминучу, і це правильно. Сили вторгнення по максимуму складуть близько 50 тисяч осіб, до 200 танків, до 400 бронетранспортерів, до 500 одиниць ствольної і реактивної артилерії. Це виглядає як твердий кулак, але тільки в теорії.

читайте такожЧому Лукашенко вже втратив можливість для нападу на УкраїнуПочатково наступ Білорусі планується на Рівненську і Волинську області — ну да, непрошений захист від Польщі... Там окупантів чекає наше угруповання з артилерією, з можливістю залучення авіації і всього необхідного. Ми на своїй землі, у нас є укріплені позиції і — головне — пристріляні точки. Немає сумнівів, що при такому розвитку ситуації на прохання українського керівництва Польща підтримає нас ППО та іншими можливостями (пряма участь Польщі в бойових зіткненнях — нереально).

Якщо ми готові не так, як в Херсонській області, то сили вторгнення з Білорусі можуть (і мають бути) розгромлені за 3-5 днів безпосередньо біля кордону, тим більше, що наступати там можна тільки по дорогах, і всі вони відомі. В Україні їх має чекати справжнє пекло - РСЗВ, далекобійна артилерія, Авіація плюс наша мобільна піхота з натівською зброєю.

Тепер про терміни. Якщо Білорусь не вступить у війну до кінця наступного місяця — липня, то вона, швидше за все, не вступить в неї ніколи.

Олександр Кочетков, політичний аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти