Лукашенко купує у Путіна "троянського коня"

4 червня 2023, 20:47оновлено 14 червня 2023, 20:42
Лукашенко повторює ту саму помилку, якої він припустився у 1999 році.
Александр Лукашенко, Владимир Путин
Путін посадив Лукашенка на ядерний гачок / Коллаж: Главред, фото: сайт Кремля, скриншот из видео

З усього виглядає, що між Лукашенком і Путіним є якась домовленість, концепція, і тут немає ніяких спонтанних дій. Є версія про те, що Лукашенко сам випрошує ядерну зброю.

Лукашенко реально боїться того, що Польща або Україна, або вони разом, прийдуть захищати територію країни від агресора. Він розуміє, що у нього немає шансів. Радянськими мізками він досі не розуміє, як Росія з її потенціалом може програти. Тобто у його розумінні Росія може просто "м'ясом" завалити, тому у нього не стояло питання, кого підтримувати. При всьому тому, який величезний бізнес він вів з Україною, скільки доходів у нього йшло звідти, він все одно цим знехтував і поставив на російську сторону.

Хто такий Сергій Бульба

Сергій Бульба (Числов) (15 квітня 1967, Мінськ, БРСР) - білоруський політичний діяч, підприємець, пише Вікіпедія. Колишній військовий офіцер, засновник "Білого легіону" та ініціативи "Беларусь 2.0. Робім разам", учасник "Мінської весни".

відео дня

Якщо відкотитися на рік назад, то якраз тоді йшла підготовка літаків Су. Їх загнали до Росії, щось там допрацювали, додали їм ракети з так званою спец БЧ (бойовою частиною. - Главред). Літаки вже давно повернулися до Білорусі, а паралельно велася розмова про "Іскандери", здатні нести ракету із "спец БЧ", до чого давно був підготовлений персонал. Путін спеціально тягнув до 25 березня, знакової дати для білорусів через оголошення цього дня у 1918 році Білоруської Народної Республіки. Тому Путін саме в цю дату пояснив білорусам, що державності у них немає, і Росія розміщує у Білорусі свою ядерну зброю.

З моєї точки зору, цим Лукашенко повторює ту саму помилку, якої він припустився у 1999 році. Підписуючи тоді Союзний договір, він сподівався, що Єльцину час буде йти з посади, а Лукашенко, молодий і перспективний, зможе зайняти його місце. Але Єльцин як хитрий номенклатурник, йому натякнув, що, мовляв, бути тобі моїм наступником (хоч і не уточнив, що він сказав те саме ще 20 людям). Проте, у нашого Шкловського хлопця знесло дах, і він вирішив, що він єдиний і найдостойніший. Тому він підписав Союзний договір, навіть не дивлячись його текст. Він сподівався, що ціна на газ для Мінська буде такою ж, як для Смоленська. А виявилося, що в підписаному варіанті у виносці було зазначено, що вуглеводнів це не стосується.

І зараз Лукашенко купує аналогічного "троянського коня". Буквально кілька днів тому, коли Шойгу і Хренін підписували договір щодо ядерної зброї, виявилося, що Росія не довіряє білорусам забезпечення належного збереження цієї зброї. Вони сказали, що разом з ядерною зброєю до Білорусі переїжджає і контингент, який буде нею займатися. Для білорусів це стало несподіванкою, але їм знову натякнули про Мачулищі.

Чому я називаю це "троянським конем"? Тому що начебто і завозиться ядерна зброя, але за будь-якого транзиту влади, який потім можливий при загибелі Лукашенка або ще якихось подіях, тим більше — революційних (від цього, загалом-то, нікуди не подітися, тому що немає іншого варіанту), Росія завжди зможе ввести свої війська, обґрунтовуючи це міжнародному співтовариству тим, що вони мають забезпечити збереження ядерної зброї, щоб вона не потрапило до третіх рук.

Сергій Бульба, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти