Лукашенко чекає, що Київ зателефонує і про щось прохатиме

10 серпня 2021, 13:35оновлено 10 серпня 2021, 14:18
Різка і місцями хамовита риторика щодо західних країн свідчить про те, що Лукашенко свідомо підвищує ставки.
Лукашенко
Лукашенко чекає, що Київ зателефонує і про щось прохатиме / Reuters

Отже, 8 годин (з гаком) спілкування Лукашенка. Так би мовити, велика розмова. Було кілька дуже цікавих тез (в тому числі до речі, і взаємозаперечних). Але поки не за тезами. Поговоримо щодо формату.

Нові штрихи помітили?

Спробую підкинути інформації для роздумів:

відео дня

1. За останні 2 тижні це другий великий виступ (перший - з активом "вертикалі"). Часто.

2. Виступи пішли паралельно з запуском "багатосерійного" фільму про події 2020 року. Де спікери не тільки силовики, а й, наприклад, Протасевич.

3. Різкий тон і наступальна риторика.

Але найголовніше - формат. Найкращим чином це проявилося у "заготівлі" для ВВС, коли журналістці пішли "відповіді із залу". І далі це тільки тривало. Як, наприклад, "суперечка співчуваючого протестам з керівництвом МВС і Гігіним".

Тобто відхід від монологу і повторення конспектів на користь конструкції "темників", в якій працює відразу кілька (а може і кілька десятків) спікерів.

читайте такожКремлівське "мудило" тисне на Україну через Мінського психаНа російському напрямку великі розмови у стилі "мир-дружба-жуйка". Але щодо інтеграції конкретика цікава - розраховує підписати "союзні програми" "до кінця року" - вже не осінь. І щодо політичної частини - згадав про конституцію СГ без якої політична інтеграція, мовляв, неможлива. А "конституція" нібито була похована РФ, політичну "дорожню карту" так само нібито знято з порядку Путіним. Очевидний перехід на старий варіант "багато говорити про любов і попросити трохи грошей за красиві слова".

Різка і місцями хамовита риторика щодо західних країн. Свідоме підвищення ставок. З одного боку, це зрозуміло - до нових вступних (наприклад, амністія від Воскресенського або нова конституція) вийти з витка ескалації не може жодна сторона. З іншого - різкість риторики свідчить про впевненість (або віру, ілюзії впевненості) Лукашенки в "закриті тили". І, враховуючи сказане вище щодо РФ, тилами є не тільки Росія.

Водночас наїзд на журналістку CNN і одночасне підвішування її на тему ексклюзивного інтерв'ю "якщо дасте все без купюр". Для CNN це і виклик і можливість. Дуже ймовірно, що розмова відбудеться. Але, далі закони жанру - буде спроба вийти на тему і з іншими медіа-гігантами. Очевидна підготовка майданчика для майбутньої гри на західному медійному напрямку. Сюди ж кейс "амністії", яка буде. І загальний посил країнам Заходу - можна говорити, але трохи пізніше і з ними (а не з центрами білоруської еміграції на їх території).

Український напрямок - максимальна кількість випадів зі спробами подражнити офіційний Київ. Як особистих, так і політичних. У тому числі кумедний посил про "паспортизацію" українців, які після 2014 року приїхали до Білорусі і там осіли. Тут так само підвищення ставок і посил до "майбутніх розмов". У розумінні Лукашенка київські чиновники повинні зателефонувати і щось запропонувати / попросити.

читайте такожБілоруська опозиція-найбільший факап року: чому Білорусі не загрожують знову масові протестиАле ключове - це формат. Білоруська влада спробувала перехопити інформаційну повістку у "складний" для них день. І навіть в білоруських опозиційних ЗМІ писали "що сказав Лукашенко", не кажучи вже, наприклад, про медіа інших країн-сусідів (тому і випади в їх бік). Тобто цитати про "сьогодні і завтра" замість спогадів про 9.08.2020. Тому, до речі, і 8 годин. До кінця доби залишається 5-6 годин, з яких 4-5 будуть пережовувати сказане під час "розмови". А далі... далі дата змістилася. Про 9 серпня минулого року згадують 9 серпня. Новина живе не довго.

Повторю і щодо темників. Це важливо. Оскільки формат "конструкції тез" дає більше поле для маневрів виконавців на місцях. І боротися з цим буває складно. Технологія не нова. Зрештою, її обкатували групи Бабарика, Цепкала, сьогодні (нехай і вкрай кострубато) катають Віленська і Варшавська групи. У той же степ потягнуло і білоруську владу. Поки теж кострубато, але напрямок зрозуміло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти