Львівське рандеву Ердогана, Зеленського та Гутерріша: про що воно?

18 серпня 2022, 13:49
Туреччина - головний вигодонабувач будь-яких мирних угод між РФ і Україною.
Ердоган Путін
Туреччина - головний вигодонабувач будь-яких мирних угод між РФ і Україною / Колаж Reuters

Я думаю, буде 2 ключові теми для переговорів:

1. Проміжний компроміс між Україною і РФ. Ердоган і генсек ООН однозначно будуть піднімати цю тему. Досягти домовленостей зараз нереально, але це і не ставиться як мета візиту. Швидше, будуть знову зондувати ґрунт перед осінньо-зимовим періодом, коли, як вважається, настане вікно можливостей для розмови про перемир'я (через загострення соціально-економічної та гуманітарної ситуації).

2. Розширення стамбульських угод. "Зернові домовленості" хочуть розширити за рахунок включення в них інших категорій товарів, які Україні можуть дозволити експортувати на світові ринки.

відео дня

Ердогану це треба як дипломатична перемога, посилення свого статусу посередника і замикання на собі все більшої кількості питань, які будуть частиною будь-якого післявоєнного мирного врегулювання.

Нам це треба, щоб розблокувати експорт і через нього перезапустити економіку, особливо перед важким осінньо-зимовим періодом.

Росії це може бути цікаво як спосіб дроблення однієї великої теми на малі компроміси - стратегія, яку вони вже реалізовували після 2014 року, і яка передбачає досягнення компромісів з малих питань в обмін на такі ж малі, ситуативні поступки з боку Заходу, наприклад створення "проломів" в санкційній завісі.

Туреччина - головний вигодонабувач будь-яких мирних угод між РФ і Україною. Анкарі за великим рахунком не принципово, якими будуть умови перемир'я / миру, аби це сталося за прямої участі Анкари із закріпленням за нею статусу ключового регіонального гравця і гаранта безпеки нового післявоєнного розкладу. Тому, не треба дивуватися напористості, з якою Ердоган постійно піднімає тему переговорів і зустрічі Зеленського-Путіна в Стамбулі.

Зараз ніяких умов для ведення повноцінних і серйозних мирних переговорів я не бачу. Однак, як і попередні домовленості по зерну, є ймовірність досягнення чергового "малого компромісу", на що і сподіваються в Туреччині.

З ситуацією навколо ЗАЕС я теж не бачу ніяких можливих рішень. Територію окупує Росія. Щоб отримати доступ до неї, треба або їх вибивати звідти, або тиснути через міжнародних партнерів. Тиск навряд чи спрацює. Тому приїзд Ердогана, на мій погляд, не змінить ситуацію навколо АЕС, якщо, знову ж таки, Росії не запропонують щось в логіці "малих компромісів", виводячи це питання в окремий пакет домовленостей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти