Людей на протести виштовхує не криза, а глухота влади

8 січня 2022, 18:21
Соціальна напруга зростає, проте поки воно ще не вийшло на критичний рівень. Але все може змінитися, якщо влада не буде чути людей.
прапор, Україна
У 2022 році в Україні можуть початися масові протести / УНІАН

Основне політичне досягнення влади у 2022 році в тому, що Зеленський, незважаючи ні на що, залишається політиком №1 і зумів зберегти лідерські позиції, незважаючи на те, що за цей рік вони дещо ослабли.

З того, що вдалося зробити особисто Зеленському - ухвалити закон про деолігархізацію. Незважаючи на опір і критику, закон був ухвалений, хоча жоден з українських президентів, які також заявляли про необхідність деолігархізації, до інституційного вирішення проблеми так і не підступилися.

Крім того, у список досягнень можна дописати і Кримську платформу, тому що Зеленський з її допомогою спробував повернути Крим до політичного порядку денного.

відео дня

Та й ремонт доріг, незважаючи на те, як це зараз критикується, теж варто додати до цьогорічних успіхів влади, оскільки тут доречно згадати, що на відміну від того ж Володимира Гройсмана, який свого часу теж анонсував капітальний ремонт країни, у Зеленського це не стало просто декларацією і є реальні результати. З урахуванням того, що роблять швидко (хоча подивимося, наскільки якісно), у наступному році цей процес, теж напевно продовжиться.

Також до досягнень влади варто віднести те, що їй таки вдалося зберегти умовну економічну стабільність. Тому що те, що загрожує Україні на початку нового року, могло статися вже в нинішньому році.

З мінусів - у влади почало руйнуватися електоральне ядро. Пішов Разумков, що для президента - серйозна втрата. Конфлікт в монобільшості не вичерпаний і незважаючи на те, що президент поки зберігає над ним контроль, є великий ризик того, що в команді "слуг" все ж знайдуть слабкі ланки і тоді ми побачимо неприємний результат.

читайте такожМожливі чотири політичні сценарії: прогноз на 2022 рік для Зеленського та УкраїниПо Донбасу теж зберігається стан "ні миру, ні війни". Благо, що вдалося уникнути серйозної ескалації, хоча кілька разів за минулий рік Україна була на межі.

Окремої уваги заслуговує ситуація з пандемією. Незважаючи на те, що проблема з постачанням вакцин була вирішена, ситуація залишається плачевною. Багато в чому, це, звичайно, заслуга попередніх експериментів з медреформою, коли країна виявилася системно не готова до боротьби з цією напастю і особливо цю хвору точку показало друге півріччя 2021 року. Тому тепер залишається лише сподіватися на те, що не з'явиться більш смертоносний штам, тому що з Дельтою медична система України вже не справлялася і принцип "гроші йдуть за пацієнтом" в період пандемії не спрацьовує.

Не зникла і проблема енергокризи. До речі, це - той самий фактор, завдяки якому може статися "ідеальний шторм". Тому що у випадку морозів взимку нас чекає дуже непрості друга половина січня і лютий, коли доведеться зупиняти підприємства.

Тому перша половина 2022 року несе дуже великі ризики, насамперед - для економіки, соціальної сфери. Доведеться переглядати держбюджет - цього року НБУ ще вдавалося утримувати ситуацію під контролем, але що буде у 2022 році - загадка з чорного ящика.

Якщо енергоринки не стабілізуються, то найперший виклик, який чекатиме українців у 2022 році - це зростання ціни на газ. Поки тарифи вдається утримувати, але якщо зростання відбудеться, на комунальному ринку почнеться вал неплатежів.

А далі, якщо відповідно до меморандуму МВФ ціни відпустять, це спричинить і вибухове зростання цін на товари першої необхідності.

Крім того, криза в енергетиці може обернутися зупинкою підприємств і втратою рентабельності їх продукції. Відтак, люди залишаться без грошей, бо власники підприємств за просто так платити зарплати не будуть. А якщо у підприємств почнуться збитки, то можуть початися скорочення і масові звільнення.

В цілому соціальна напруга зростає, проте поки воно ще не вийшло на критичний рівень. Хоча тривожний дзвіночок - цифри рейтингів, у яких близько 70% респондентів вважають, що Україна рухається невірним курсом. Влада поки прагне закритися від поганих новин і цього не бачить. Але, як правило, не сама криза, а саме глухота влади виштовхує людей на протести. Тому їх імовірність у 2022 році, з урахуванням усіх ризиків, які ми спостерігаємо, вкрай висока.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти