Make Russia small again: чому росіян порвало від футболки Зеленського

25 жовтня 2024, 19:00
481
Росіяни скаженіють від того, що перспектива повернення до меж Московії цілком реальна. А коли про це нагадує Україна – скаженіють вдвічі більше.
Росії загрожує повернутися до меж Московії, і Захід цього не зупинить – Огризко
Футболка Зеленського з написом Make Russia small again викликала істерику в Росії / Колаж: Главред, фото: скриншот, ua.depositphotos.com

Російський МЗС і z-блогери вибухнули істерикою через напис на футболці президента Зеленського – Make Russia small again, в якій він записав одне зі своїх недавніх звернень. Реакція росіян настільки нервова, бо вони розуміють: ситуація з "СВО" заходить у глухий кут, вони не можуть реалізувати жодну зі своїх цілей, міжнародна ізоляція посилюється, а економічна ситуація в країні погіршується. Все це їх настільки нервує, що будь-який додатковий зовнішній подразних, який ще більше впливає на загальний нервовий стан, викликає істерику.

Росія побудована на тезі про "велику державу", великодержавність як концепцію, на тому, що "мы – великие". А цей напис – удар в саму десятку, бо він ставить під загрозу концепцію величі.

Стати малою для Росії означає повернутися до вигляду Московії. Росіяни розповідають, що вони – це Росія, від Київської Русі, але ж ми добре знаємо, з чого починалася "Вєлікая Русь", як вони вкрали українську назву – Русь, як загарбали нашу історію і намагаються загарбати нашу культуру. Тому для них це удар нижче поясу, причому болючий. От росіян від цього і рве.

відео дня

Саме тому так несподівано крикливо на футболку українського президента реагують усі, включаючи відому прес-алкаше МЗС Росії, яка вже переходить на особисті образи. Але це вкотре доводить, що цей напис на одязі президента потрапив у больову точку.

Захарова написала: "Маленька, як що? СРСР? Російська імперія? О, я придумала! Як Київська Русь". Але і тут вона не має рації, це для неї підстава вкотре сказати, що "Киев – русский город", а тому він має належати Московії, теперішній Росії. Це просто елементарне невігластво, незнання історії, бажання жити у своїх вигаданих історичних міфах.

Цьому, як на мене, дивуватися не слід, тому що росіяни давно живуть у паралельному світі. І наша мета полягає в тому, щоб повернути цей світ до реальності. І ми це зробимо.

Наскільки маленькою Росія може стати за підсумками цієї війни і тих процесів, які вона цією війною запустила? Відповідь на це питання кілька місяців тому дав недофюрер, який сказав: мовляв, зловісні наміри Заходу полягають у тому, щоб Росію знову повернути до меж Московії. Путін чудово розуміє, про що йдеться у фразі Make Russia small again, що таке історична Росія.

Історична Росія – це Московське царство, з якого починалася експансія в усі боки. Тому росіяни дуже добре розуміють, що означає Make Russia small again: це означає, повернути її до меж Московського царства. А решта територій відпаде, тому що вони були насильницьким шляхом приєднані, завойовані, загарбані. Народи знищувалися і колонізувалися. А те, що сьогодні знайдеться немало представників цих народів, які скажуть, що досить бути в колоніальному ярмі, це абсолютний факт.

Тож росіян бісить, що перспектива повернення до Московії цілком реальна. А якщо ця ідея походить ще й від України, то вони скаженіють у квадраті.

Захід, звісно, не надто підтримує ідею зменшення Росії аж настільки, але це від нього і не залежить. Захід не підтримував і розпаду СРСР, але Радянський Союз усе одно розвалився. Те саме буде і з Російською недоімперією в теперішньому вигляді. Тому що цей процес залежить не від волі західних керівників, а від волі тих народів, які проживають у теперішній ще Росії і мають повне право на самовизначення. Тож можна намагатися загальмувати цей процес, але зупинити його неможливо.

А щодо того, наскільки припустимо і доречно, з точки зору дипломатичного етикету, президенту держави виступати публічно в одязі з написами подібного змісту, слід сказати єдине. Коли триває війна, все є доречним. Коли потрібно мобілізовувати свій народ і демобілізовувати ворога, всі інструменти для цього є прийнятними.

Володимир Огризко, керівник Центру досліджень Росії, дипломат, екс-міністр закордонних справ України, спеціально для Главреда

Хто такий Володимир Огризко

Володимир Огризко – український дипломат, міністр закордонних справ України (грудень 2007-березень 2009), надзвичайний і повноважний посол України (1996). З вересня 2014 року керує аналітико-інформаційним Центром досліджень Росії. Пише статті для таких ЗМІ, як "Новое время", "Українська правда" тощо. З 2022 року проректор з міжнародної діяльності в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Новини партнерів
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти