Маніпуляції влади: чому стабільність тарифів - чергова вигадка

1 жовтня 2021, 08:30
В Україні діють тарифи, які затверджені 2018 року. Але незабаром закон може їх скасувати, а тому тарифи все ж можуть знову підвищити.
Кот, опалення
Тарифи в опалювальному сезоні все ж переглядатимуть / УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні до кінця опалювального сезону тарифи на тепло і гарячу воду для населення підвищуватися не будуть.

Насправді, нами просто маніпулюють. У нас за тарифи і раніше відповідали місцева влада, тоді як НКРЕКП визначало тарифи тільки для 26 підприємств в Україні (хоча підприємств теплокомуненерго більше 1000).

Проблема не в тому, хто їх стверджує. Тому тарифи затверджують виключно в порядку, який встановлює Кабмін.

відео дня

Політика у сфері ЖКГ у нас визначається законами, а не місцевою владою. Підписаний меморандум між Кабміном, Нафтогазом, Асоціацією міст і Конгресом місцевої влади фактично три мера з 456 міст - це порожнє ніщо. Його просто підписали на камеру і не більше того.

Тут варто розуміти головне. Практично у всіх теплокомуненерго діють тарифи, які затверджені до 2018 року - тобто до того моменту, коли Гройсман заблокував порядок їх зміни. Але наприкінці травня Зеленський підписав закон, який дозволяє встановити нові тарифи. І є одне "але" - у старих тарифах ціна на газ для виробництва тепла приблизно така ж, як і зараз - 7,42 гривні. А якщо ціна така ж, то ні про яке підвищення тарифів і мови йти не може. Чим тоді вони хваляться, якщо ще два роки тому Зеленський говорив, що знайшов спосіб знизити тарифи в два рази?

При цьому варто врахувати, що всі тарифи будуть переглядатися. Нагадаю, що з 2018 року на кожне підприємство діяли два тарифи. Перший - той, за яким послугу надавали, оскільки змінити його було не можна і другий, який затверджувався на нову послугу, але його не могли запустити, так як постійно відкладали. Тобто ці тарифи були просто на папері. А зараз, коли будуть опубліковані публічні договори, вся країна перейде на нові тарифи.

Крім того, закон 2005 року про ЖКГ містив в собі послугу централізованого опалення. У 2017 році в новій редакції цю послугу вже назвали "постачанням тепла", а зараз у нас вже "теплопостачання". І тепер абонплата, договори на обслуговування внутрішньобудинкових систем вивели за межі тарифу і якщо рахувати сумарно, то оплата ЖКГ буде значно більшою, ніж тариф 2018 року.

читайте такожВ Україні з жовтня вводять новий тариф на газ: хто і скільки платитимеНаприклад, в Києві в 2019, 2020 році тариф був один і той же - 1654 гривні, який встановили в 2018 році. Тарифи затверджували щороку - ціна змінювалася, але на постачання тепла вони не діяли. А тепер досить просто опублікувати нові договори на послуги і через місяць всі споживачі перейдуть на ці договори, після чого старі тарифи перестануть діяти. Однак думки щодо затвердження договорів різняться - одні вважають, що їх слід затверджувати з підвищенням, а Зеленський каже, що рости вони не повинні.

Але незалежно від того, якими будуть тарифи, вони так чи інакше позначаться на рівні заборгованості. В опалювальний сезон вона у нас постійно зростає і погашається після нього. Зараз заборгованість знизилася до 64,4 мільярда гривень, але вже в найближчому майбутньому, якщо тарифи залишаться хоча б на колишньому рівні, сума заборгованості за послугами ЖКГ може збільшитися до весни, щонайменше, до 90 мільярдів гривень.

Олександр Скубченко, голова житлового союзу України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти