Марш курсантів і сумний Іскандер: чому парад у Москві пройшов майже без техніки і військових

9 травня 2022, 13:09
Схоже, більша частина російської військової техніки та особового складу до параду на 9 травня не дотягнула.
ЗС РФ в основному були представлені військовими училищами та академіями на параді в Москві
Промова Путіна була присвячена не стільки 8-9 травня 1945 року, скільки війні в Україні / скріншот

Сенсацій на параді в Москві, присвяченому Дню перемоги, не сталося. Промова Путіна була присвячена не стільки 8-9 травня 1945 року, скільки війні в Україні, а події середини ХХ століття стали лише фоном, приводом.

Текст промови Путіна досить короткий і стислий: якщо відкинути пропагандистські штампи, то ключових тез не більше двох-трьох. Оскільки говорити про успіхи особливо не виходило, Путін традиційно взяв за основу історичні рамки, перенасичуючи виступ сумнівними паралелями не тільки і не стільки з 1945-им, скільки з більш ранніми часами.

Цікавий посил у зовнішній політиці. Коротко, мазками, але він підкреслив бажання повернутися до розмов про угоду про систему безпеки в російському її уявленні.

відео дня

Путін провів паралелі з 2022 роком – мовляв, "ви захищаєте народ". Однак, говорячи про перемогу 1945 року, про гордість тощо, він не зазначив, хто був противником. І слово "нацизм" на початку промови прозвучало лише раз. Зате були розлогі міркування про "систему глобальної безпеки" (читай – про розподіл на сфери впливу, про що мріють у Кремлі).

Ключовою стала теза про небезпеку "вторгнення на історично російські землі", де агресія проти України – "попереджувальний удар". Природно, що Путін згадав про "тисячолітні цінності", а також Росію як "їхнього хранителя", звісно, з демонізацією країн Заходу.

Він багато говорив про війну в Україні, зробив звернення до армії (а також "ополченців"), які "б'ються на своїй землі". Заявив, що в параді беруть участь представники "ДНР" і "ЛНР".

Кумедним на параді в Москві був один момент. На початковому етапі йшли в основній масі курсанти військових училищ. При цьому говорили, наприклад, про "парадний розрахунок полку ВМС", який складається з курсантів. Парадний розрахунок ВДВ – теж рязанське училище. І так всі збройні сили РФ (піший стрій). Прикордонники ФСБ – теж академія. Як і МНС.

читайте такожРосія покаже своє звіряче обличчя 9 травня

Виняток склали інженерні частини та залізничні війська. Ну і військова поліція – ці теж не курсанти. Як і дивізія Дзержинського, але ті з-під Москви нікуди не поїдуть.

Далі ряджені – козаки...

Реальні частини – зведена коробка від Таманської і Кантемирівської дивізій, Севастопольська бригада. І все.

читайте такожКремлівський фашист гірше Німецького, або з чим пов'язане загострення Путіна до 9 травня

Виникає питання: а де ж реальні частини? Закінчилися, навіть до параду не вистачило?

До речі, техніки на параді теж практично не було. Вісім БМП (різних моделей), 12 танків, трохи автомобільної техніки, РСЗВ і "Іскандер".

Ігар Тишкевич, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти