Масштабна військова операція Росії проти України не підготовлена

12 лютого 2022, 14:56
Вона так само несе в собі дуже істотні ризики для російських ЗС.
російські війська, танк
Солдат російської армії / Reuters

Не минуло й півроку, і нарешті на широкому горизонті південно-руського / східно-українського степу з'явилося щось більше схоже на аналітику, ніж нескінченне переписування слів "вторгнення-санкції" ієрогліфами на різних поверхнях.

SCRS-SWEDISH CENTER FOR RUSSIAN STUDIES випустив звіт "Russian military options regarding Ukraine". Дата випуску - 9 лютого 2022 року.

SCRS-SWEDISH CENTER FOR RUSSIAN STUDIES

Шведський центр російських досліджень був заснований в 2016 році з метою надання інформації та поглядів на події в Росії, Балтійському регіоні та Східній Європі.
Як йдеться на їхньому сайті, мета - консультувати клієнтів про те, як дії Росії впливають на їхній бізнес або інтереси, інтерпретувати процес прийняття рішень в Росії - від стратегічного рівня до конкретних компаній і груп - щоб зробити його зрозумілим, передбачуваним і дієвим в західному контексті. Офіс компанії знаходиться в Стокгольмі, Швеція.

відео дня

Коротко звіт говорить про наступне:

(1) Основним джерелом інформації про підготовлюване вторгнення російських військ на територію України є Міністерство оборони України. Воно в числі іншого публікує карти і плани передбачуваної військової операції, отримані за їх словами оперативним шляхом (у звіті наводиться одна така карта, згідно з якою Росія атакує територію України з трьох сторін і займає частину України до Дніпра, включаючи Київ, і Одеський регіон, всього 7 напрямків атаки).

читайте такожРозіграш бойових дій по переходу в наступ: Росія стрілятиме за 50 км від України(2) Росія завжди заперечувала будь-яку можливість описуваного вторгнення. Однак на тлі цього Росія передала США свої вимоги, що виглядають як ультиматум, єдиною загрозою на випадок невиконання якого могло б бути вторгнення. Ультиматум, однак, відкинутий, вторгнення поки немає.

(3) Об'єктивно підтверджується присутність поблизу кордону з Україною до 40 батальйонних тактичних груп російської армії. Ця кількість змінюється в часі, навесні 2021 року їх було 53, постійний склад – 30 БТГ. 40 груп це 94 000 чоловік уздовж усього кордону, на кораблях в Азовському і Чорному морях.

(4) Українські аналітичні агентства повідомляють про 67 БТГ поблизу кордонів України, але неясно що вважається "близькістю" і як отримані ці дані.

(5) В останні 6 місяців нові БТГ передислоковувалися Росією ближче до України майже тільки на території Білорусії. Основна маса передислокацій пов'язана з оголошеними навчаннями на території Білорусії, які проходять в лютому.

(6) Переважна більшість розміщених (стаціонарних і нових) БТГ складають піхотні підрозділи і бронетехніка.

читайте такожЧи чекати повномасштабного наступу Росії на Україну: докладний розбір(7) Військові фахівці SCRS згодні з фахівцями українського Міністерства оборони в тому, що спостережувані російські військові частини можуть бути задіяні в широкомасштабній наземній операції. Однак виникає цілий набір питань і невідповідностей:

  • А. згідно з даними різних незалежних джерел, російські підрозділи фактично не включають в себе спеціальні логістичні, електронні та інженерні частини, які є ключовими в разі операції на чужій території тим більше настільки глибокою і широкою як це описує українське МО;
  • B. уздовж кордонів України зосереджено дуже мало частин військово-повітряних сил Росії, які у всіх попередніх кампаніях на чужій території були ключовими, і немає ніякої інформації про перекидання будь-яких видів авіації;
  • C. немає ніякої інформації про висунення мобільних командних постів генерального штабу та / або командування округу;
  • d. кількість підрозділів російських збройних сил, зосереджена в достатній близькості від кордону з Україною, категорично недостатня для виконання всього або істотної частини того плану, який презентує МО України, недостатньо навіть для першого етапу такої операції;
  • E. як мінімум з 2009 року всі навчання, які проводилися Росією (і Росією спільно з Білоруссю) на територіях, відносно близьких до території України, були спрямовані на відпрацювання відбиття вторгнення військ НАТО, і припускали їх проникнення на істотну глибину на території Білорусії і Росії. Наступальна операція на території чужої держави (що вимагає зовсім інших способів взаємодії частин, принципів побудови систем постачання та ін.) не відпрацьовувалася.
  • F. потенційне вторгнення в Україну вимагатиме задіяння військ як мінімум двох військових округів. Взаємодія двох військових округів ніколи не відпрацьовувалася в рамках навчань: масштабні навчання "Захід", зокрема, завжди проходили під командуванням керівництва Західного військового округу.
  • G. керівник генерального штабу РФ Валерій Герасимов ще в 2013 році опублікував умовно "військову доктрину", згідно з якою відбувалося перетворення російських ЗС. Ця доктрина передбачає, що російська армія не готується до масштабних "класичних" військових операцій, в яких задіяні великі маси конвенціональних військових підрозділів (в основному наземні війська і бронетехніка) і метою є окупація великих територій противника в міру просування фронту. Замість цього пріоритетом в частині операцій на чужій території стають спільні операції спеціальних підрозділів і місцевих колаборантів, що проводяться в короткий час на обмеженій території, що дозволяє високоефективно контролювати взаємодію частин. Паралельно пріоритет віддається використанню високоточної зброї з далеким радіусом дії, яка використовується для запобігання контратак противника, знищення його інфраструктури і загального ослаблення.
  • H. масштабна операція на території України буде таким чином суперечити "доктрині Герасимова" і не відповідати фокусу підготовки російських ЗС в останні роки.

Фахівці SCRS роблять висновок: масштабна військова операція проти України з боку Росії не підготовлена належним чином, не відповідає спеціалізації російських ЗС і російській військовій доктрині. Вона так само несе в собі дуже істотні ризики для російських ЗС. Локальна операція можлива, так само як вона можлива в будь-який інший час і зараз не більше ніж раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти