Майже 30 за долар: як сильно падатиме гривня

27 січня 2022, 19:21
До того часу, поки загроза вторгнення Росії існуватиме, будуть зберігатися і коливання курсу - саме це є головним фактором, який формує тиск.
Майже 30 за долар: як сильно падатиме гривня
Курс долара досяг показника у 28,79 гривень - найбільшого за чотири роки/ УНІАН

На фоні можливого вторгнення Росії в Україну, офіційний курс долара до гривні зріс до максимуму за чотири роки - до 28,79 гривень.

Якщо виходити з суто економічної складової ситуації, підстав для знецінення гривні немає. Є показник платіжного балансу, тобто скільки коштів в іноземній валюті надійшло і скільки з неї виходить, і він позитивний - відповідно, за минулий рік коштів в Україну надійшло більше, ніж вийшло.

Тому головним фактором, який формує тиск на курс національної валюти, є ситуація з очікуваннями. І до того часу, поки загроза вторгнення Росії існуватиме, будуть зберігатися і коливання курсу.

відео дня

Є декілька причин, які призводять до тиску на курс. По-перше, це інвестори, які вкладали кошти у боргові державні цінні папери. Відповідно, вони виводять кошти, передають облігації і купують валюту. Але перебільшувати значення лише самого цього фактору не варто, але він має певну межу тиску. Бо нижче курсу гривні вони не зможуть продавати папери, а ті, хто тримав облігації, і надалі це робитимуть.

По-друге - компанії з іноземним капіталом, які виводять дивіденди щороку. Інколи вони роблять це протягом першого кварталу, але цього року це можуть робити раніше і швидше, бо бояться негативних очікувань і втрат, адже якщо справді почнуться бойові дії, робота банківської системи може бути призупинена і кошти будуть практично втрачені.

До речі, також впливати можуть і компанії, що постачали товарні кредити. Бо незважаючи на те, що в них здебільшого є чіткі строки повернення коштів за кордон, знову-таки, через нестабільність вони можуть почати повертати собі кошти значно раніше.

Найбільш кризовими для курсу будуть саме кінець січня і лютий, але позначку у 30 гривень за долар Україна точно не перетне.

Звісно, якщо почнуться бойові дії, то буде вже не до курсу. Варто зауважити, що курс, закладений у бюджеті - це середньорічна цифра. Тобто за цей період гривня може як знецінитися, так і почати зміцнюватись. Якщо у лютому-березні вдасться втримати ситуацію під контролем і стане очевидним, що Росія не наважиться на вторгнення, тоді це стане передумовою для зміцнення гривні і тоді Нацбанку ще доведеться думати, до якого рівня його зміцнювати.

читайте такожДолар може "пробити стелю": українцям назвали новий курсБільше того, саме для української економіки (але не для споживачів) коливання курсу у бік зростання навіть корисне, бо минулого року індекс цін виробників у валютному еквіваленті зріс майже на 41%, через що ціни на їх товари також суттєво зросли. Зараз, коли гривня потроху знецінюється, ці товари стають більш конкурентними.

Тож, можливо, НБУ буде доречніше викупати валюту з ринку, а не вести її до зміцнення гривні, бо від цього виробники лише постраждають, що може призвести до підвищення цін.

Борис Кушнірук, економіст, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти