Що не так з планом Зеленського побудувати університет для "людей майбутнього"

2 червня 2021, 16:43
Ідея президента - це така "потьомкінська дєрєвня", на яку на певному етапі піде певна кількість грошей українців, після чого усе заглохне.
Що не так з планом Зеленського побудувати університет для 'людей майбутнього'
Володимир Зеленський озвучив ідею створення президентського університету, де готуватимуть "людей майбутнього"/ УНІАН

Коли з "новим" у країні все починає потроху розсипатися і чогось великого вже не буде, починаються ідеї про заснування університету. Зрозуміло, що це не Зеленський сам придумав, але напевно хтось йому цю ідею підніс так, мовляв, от буде твій університет, який потім будуть згадувати або ж, можливо, колись і перейменують твоїм іменем.

Є люди, які говорять про це і їх тягне на сміх, але я стикався з багатьма людьми "з Івана – в пана", коли замість підйому соціальними ліфтами вони роблять стрибок катапультою "на верх" і починають собі уявляти те, який вони залишать слід в історії. Саме під цей слід і починають вигадувати певні речі, що не наповнюються ніяким реальним змістом.

Що таке новий університет? Це означає те, що він має заповнити певний пробіл у системі вищої освіти України. На щастя, їх у нас небагато і ті, які є, здебільшого стосуються технічних дисциплін, де у нас дійсно є відсталість по методиці, а також науковій і технічній базі. Та Зеленський, кажучи про новий президентський університет, говорить про щось, що має стати університетом державного управління і тих сфер, які подобаються Зеленському.

відео дня

І зробити він це хоче за державний кошт, бо йому хочеться, аби у владі були люди, які навчалися у його університеті – він вважає, що це його місія. Але йому також хочеться "засунути" якісь креативні галузі. А Шкарлет, якому головне – втриматися на посаді, проти цього не заперечує.

Та насправді це – "потьомкінська дєрєвня", на яку, на жаль, на певному етапі піде певна кількість грошей. Тільки на "коробки", тобто на самі будівлі, вже за попередніми підрахунками, потрібно 7 з гаком мільярдів гривень. Україна, звичайно ж, багата країна і для нас 7 мільярдів – це так, плюнути й розтерти.

Але це – попередні розрахунки, які завжди роблять для того, щоб не відлякати від ідеї. А далі, знаючи практику будівництва і розповіді про потрібні на це 130 гектарів, там тільки земля коштуватиме більше цих 7 мільярдів. А потім почнеться саме будівництво. В результаті, кампус і будівництво разом потягнуть на 15-20 мільярдів.

Та університет – це не лише будівлі, але і наукова база, і викладачі, технічне забезпечення і таке інше. Наприклад, в університетах США розрив у вартості капітальних споруд і університету щонайменше у 20 разів. Тобто маючи повністю підготовлені будівлі – з меблями і усім необхідним, аби наповнити їх змістом треба витратити ще у 20 разів більше.

читайте також"Зеленський пішов в астрал": експерт пояснив, чому Україна не може рвонути впередВ Україні ж це сміливо треба множити на 10. Зеленський, певно, собі уявляє, що створення університету – це приблизно те саме, як було у його Кривому Розі. Коли було ПТУ, яке ще за радянських часів перетворилося на технікум, після чого його обізвали металургійним інститутом, де працював його батько. Звісно, ще можна перейменувати якесь ПТУ на університет, але і їх у нас не лишилось так багато.

Тому чи буде це збудовано – достеменно невідомо, а от гроші на це витратять. Зеленський навряд чи дасть цьому спуску. Єдине, що зупиниться цей процес десь на півдорозі – як мінімум, ще на етапі проектування (хоча і на ньому ще спишуть дай Боже) чи на етапі відводу землі (бо йдеться про гігантські розміри).

І при цьому всьому вони ще сподіваються, що туди прийдуть безліч ідеальних і прекрасних професорів. Та де їх дістати – перекупити з інших вишів?! Та й кого – професора Мілованова, який не може відрізнити ринкові й неринкові методи стимулювання економіки? Тобто підхід абсолютно профанський, але і він нам коштуватиме півмільярди, після чого усе остаточно заглохне.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти