Між тюльпанами та кукурудзою, або Чому ми не вміємо заробляти на своїй землі

28 червня 2021, 07:45
Поки Україна не переорієнтується на дрібне фермерство, то якихось космічних цифр збільшення експорту у нас точно не буде.
кукурудза
Наші аграрії в основному експортують низькомаржинальне зерно і кукурудзу / УНІАН

Щоб заробити 1 млрд доларів на агросекторі в Україні використовується 1,4 млн гектарів землі. На такій же площі голландці заробляють 76 млрд.

Якщо бути точнішим. Нідерланди. Площа сільгосп земель 1,8 млн гектарів. Експорт 98 млрд доларів або 54 тисячі доларів з гектара!

Україна. Площа сільгосп земель 42 млн. Експорт агросектору 22 млрд. Або 590 доларів з одного гектара землі.

відео дня

Їх фермерство у 76 разів ефективніше за наше. Чому?

Для вирощування квітів у Нідерландах використовується 27 тисяч гектарів землі. Експорт квітів - 4 млрд доларів. Кожен гектар створює експорт 148 тисяч доларів.

У 2019 році в Україні кукурудзою було засіяно 5 млн гектарів землі. Експорт кукурудзи - 4,77 млрд. Один гектар дає всього 954 долари.

З цих прикладів випливає простий висновок. У Нідерландах вирощують продукцію з вищою доданою вартістю і переробляють її, що так само створює додану вартість. Водночас наші аграрії в основному експортують низькомаржинальне зерно та кукурудзу.

читайте такожЕксперти розповіли, що загрожує українським землям і фермерамЗрозуміло, що у нас території більше, ніж у Нідерландах. Тому можемо собі дозволити не турбуватися про ефективність. Причому хочу зазначити, що ця неефективність має місце в масштабах держави. Хоча для кожного окремого фермера це хороший бізнес, враховуючи, що кукурудзою він може засіяти десятки, навіть сотні тисяч гектарів.

Звідси випливає друга головна причина. У Нідерландах переважає дрібне фермерство, а в Україні - великі агрохолдинги.

На відміну від промисловості, де працює ефект масштабу, в сільському господарстві працює закон спадної прибутковості. Це зворотне явище ефекту масштабу, і він означає, що в міру збільшення виробництва буде знижуватися ефективність використання землі.

читайте такожЗеленський спростив роботу українським фермерамКоротко пояснюється все дуже просто. На зерно ринок збуту більший і простіше продати. Якщо немає збуту, то зерно можна зберігати довго. Загалом, дохід/ризики нижчі у виробництві зерна. Адже квіти вимогливіші до вирощування, до зберігання, до перевезення, їх складніше продати! Тому не можна очікувати, що всі великі кинуться вирощувати овочі, фрукти. З цієї ж причини і продукцію ніхто не переробляє.

Малий фермер, використовуючи свій невеликий клаптик землі, не може дозволити собі засіяти його низькомаржинальним зерном. Звичайно ж, він шукатиме способи максимізації прибутку. Тому дрібні фермери охочіше вирощують овочі, квіти та інші високомаржинальні продукти.

Тому поки Україна не переорієнтується на дрібне фермерство, то якихось космічних цифр збільшення експорту у нас точно не буде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти