Міф про силу армії Росії розсипається: чому РФ програє війну в Україні

22 травня 2022, 11:37
Оскільки у Росії дуже багато радянського заліза, вона може воювати за інерцією.
Україна поступово перемелює угруповання російських військ
Побачивши пригніченість Путіна, військовослужбовці російської армії стали розуміти, що справи реально кепські / Reuters

Росія багато років торгувала страхом і блефувала, переконуючи світ у наявності у неї супер-армії. Втім, судячи з історії європейських воєн, вона діяла так завжди.

Цього разу у розв'язаній Путіним війні проти України проблема Росії полягає в тому, що українці воюють не за неї, а проти. Протягом останніх 300 років українці, як правило, воювали разом із росіянами, пліч-о-пліч. Зараз все інакше – і результат очевидний. Цей приклад у тому числі показує, наскільки важлива для Росії Україна.

Україна для Росії – це, в першу чергу, ресурс для підтримки імперського проекту, але не тільки. Це також просунуті люди, здатні ефективно управляти проектами, в тому числі армійськими. Без України Росія перетворилася на архаїчну структуру, яка просто розвалюється.

відео дня

Тим не менш, своїми великодержавними понтами Росія змогла переконати весь світ у власній силі. Тому й американці думали, що Україна протримається два-три дні після вторгнення РФ. Так само думали і європейці, і китайці, і інші.

Так російський традиційний "авось" напав на український "якось воно буде".

Однак після цього вторгнення прокинулися всі кращі риси української нації, які завжди у нас були, але завжди вибивалися колоніальними країнами. Йдеться про здатність до самоорганізації, волю до перемоги, вміння захищати себе, дух козачини в хорошому сенсі і драйв.

Протистояти всьому цьому у Росії немає сил. РФ дуже багато грошей вбухала в армію, але генерали успішно все розікрали. Тому російська армія зараз приблизно в такому самому стані, як наша – в 2014 році. Але оскільки у Росії дуже багато радянського заліза, вона може воювати за інерцією.

читайте такожПлач над майбутньою могилкою Росії, або Чому у війні з РФ українці можуть померти від сміху

При цьому тактика російської армії настільки застаріла, що викликає подив у всіх фахівців НАТО, оскільки так уже давно не воюють. А Росія воювала так завжди, воює вона так і сьогодні.

На папері у Росії мільйонна армія. Але один мільйон на всю величезну Росію, разом із її тиловими частинами – це не так багато. Причому реально боєздатних людей там було близько 200 тисяч. Така кількість порівнянна за чисельністю з сьогоднішньою українською армією, тільки от наша вже озброєна на порядок краще.

Росія намагалася отримати хоч якийсь профіт від цієї війни, хоча б Донбас. Хоча спочатку цілі були куди більш амбітними. Потім, на початку квітня, була мета захопити Харків. Але нічого не вийшло, і Росія програє по всіх фронтах.

читайте такожНебезпечне бажання зберегти обличчя Путіну: яке нерадісне дежавю скоро чекає на Україну

Через ці поразки відбувається деморалізація особового складу російського війська. Російські солдати ж і самі зустрічають українську армію в бою і бачать, що ніхто тут не здається і їх не чекає. Така картина, зрозуміло, не викликає особливого ентузіазму у росіян. Хоча зараз їх трохи мобілізує інша хвиля – жага помсти за вбитих. Однак одержимих цією жагою помститися занадто мало, щоб переламати ситуацію. Тому росіяни і програють.

Плюс Росія не очікувала таких потужних санкцій, які проти неї ввели. У РФ не очікували ленд-лізу. Росіяни думали, що зустрінуть тут на полі бою максимум радянську техніку – з такою вони б впоралися. Однак в Україну зараз поставляється техніка нового покоління, і все, просування російських військ зупинилося.

читайте такожРосія за крок від того, щоб піти у вічність: чому Путін програє

У підсумку зараз відбувається поступове перемелювання російського угруповання військ. І тут час працює на Україну: Росія стає все слабшою і слабшою, а Україна стає все сильнішою і сильнішою.

Власне, тому парад 9 травня в Москві був таким невеселим для росіян. Їм складно було не помітити відсутності натхненності на параді і пригніченість Путіна. Навіть не було традиційного накачування фашизму і погроз у стилі "ми всіх закопаємо". Подібні речі негативно позначаються на дусі російської армії: побачивши таку картину, військовослужбовці ЗС РФ розуміють, що справи реально погані.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти