"Морській державі" в Новоросійську відважили принизливий ляпас

4 серпня 2023, 11:58
945
Сам факт даного інциденту в порту Новоросійська говорить про те, що це місто вже не відноситься до глибоко-тилового.
Російський корабель в Новоросійську
Російський корабель в Новоросійську / Колаж Главред, фото скріншот з відео

Раз вже сьогодні темою ранку стали великі десантні кораблі, то, поговоримо про них.

Справа в тому, що завжди знаходяться особистості які чимось незадоволені. І навіть зараз, коли в Новоросійську ВДК проекту 775 трохи накренився, їм, щось не так. Мовляв, це ж не носій "Калібрів"!

У зв'язку з цим я б хотів відзначити, що, по-перше, сам факт даного інциденту в порту Новоросійська говорить про те, що це місто вже не відноситься до глибоко-тилового. По-друге, це принизливий ляпас системі безпеки Росії, якої, по ходу, взагалі в цій поки країні не існує...

відео дня

І по-третє... Так, проект 775 це десантний корабель який не є носієм КРМБ "Калібр". Але він перевозить вантажі, техніку, особовий склад. А головне, це старий, радянських часів корабель, побудований в 1976 в Гданську! Сьогодні жодна російська верф не здатна будувати такі кораблі! І не тільки...

Як відомо, 24 березня 2022 року в порту тимчасово окупованого Бердянська було знищено Російський БДК "Саратов", а також було пошкоджено два БДК проекту 775 "Цезар Куніков" та "Новочеркаськ".

Станом на березень 2023 року обидва пошкоджених ВДК не могли виконувати бойові завдання.

Рік потому, після "інциденту", Росія так і не змогла завершити ремонтні роботи на БДК, пошкодження і недієздатність яких вона досі не визнала, хоча стало офіційно відомо про загибель капітана "Цезар Куніков" Олександра Чирви.

У Росії взагалі величезні проблеми з будівництвом великих десантних кораблів. З проектів, які були розроблені, а точніше злизані з радянських заділів, тільки проект 11711, страхітливий кількістю дефектів і недоробок, що роблять його найрахітичнішим БДК в світі.

У свій час я приділяв пильну увагу розвитку російського проекту великих десантних кораблів 11711, головним з яких був "Іван Грен". Уагу це було обумовлено тим, що, по-перше, російський флот відчував гостру нестачу ВДК, а по друге, тим, що проект 11711 був справжнісінькою технічною і проектною катастрофою.

Коли Росія офіційно взяла участь у громадянській війні в Сирії в 2015 році, Чорноморський флот РФ не міг повною мірою забезпечити "Сирійський Експрес" своїми ВДК для забезпечення угруповання російських військ в САР технікою, зброєю і боєприпасами. Для цих цілей навіть застосовувалися б/у суховантажі і овочевози, що викуповуються у інших країн. У свою чергу, одна з надій російських ВДК нового покоління, корабель проекту 11711 "Іван Грен" як і раніше не був готовий до плавання, будучи на той момент в стані будівництва 11-й рік поспіль.

Закладений в 2004 році, неодноразово переробляється і виправляється, ВДК "Іван Грен" в ході своїх випробувань продемонстрував жахливу стійкість і порадував більш ніж 40 конструкторськими дефектами.

Корабель спішно допрацьовували і здали в дію ВМФ РФ таким, яким він вже був, а був він справжнісінькою великою десантною катастрофою.

Другий корабель з цієї серії, "Петро Моргунов", здавалося б, повинен був втілити в собі виправлення помилок, допущених при будівництві головного корабля, але виявилося, що ці виправлення, лише додали головного болю.

Допрацьовуючи проект, знову-таки, на ходу, "Петро Моргунов "заклали на заводі" Янтар " в червні 2015 року, спустили на воду 25 травня 2018 року, а потім почалися нескінченні переноси початку і завершення заводських ходових випробувань... спочатку їх старт планували на квітень 2019, потім перенесли на червень 2019, пізніше на серпень 2019, вересень 2019, і в підсумку на ЗХІ корабель вийшов тільки в грудні 2019-го!

Це яскраво продемонструвало те, наскільки другий корабель в серії 11711 виявилася проблемним, не дивлячись навіть на багаж досвіду і роботу над помилками, яку, по ідеї, повинні були виконати з урахуванням дефективності головного ВДК "Іван Грен".

У свою чергу, в квітні 2019 року, в той час коли "Петро Моргунов" ще навіть не вийшов на ЗХІ, на "Янтарі" заклали два ВДК проекту 11711, "Володимир Андрєєв" і "Василь Трушин".

Після майже трьох років тиші про цей проект, з'ясувалося, що будівництво кораблів коригується з урахуванням змін в технічному проекті і терміни спуску на воду і передачі флоту будуть інші. Наскільки інші, поки навіть приблизно відповісти на це питання не можуть навіть ті, хто будує ці кораблі – на верфі "Янтар".

Тобто, проект 11711 продовжує видозмінюватися, а російські кораблебудівники, випускають кожен новий ВДК даної серії не схожий на попередній, за винятком однієї спільної риси – великої кількості проектних і конструкторських помилок.

Кораблі "Володимир Андрєєв" і "Василь Трушин", згідно з попередніми планами, повинні були бути передані флоту в 2023 і 2024 роках відповідно. Але з урахуванням того, що обидва кораблі на стапелях, до завершення робіт над ними, не кажучи вже про ЗХІ дуже далеко. І ще не факт, що з урахуванням усього вищевикладеного ці ЗХІ пройдуть для них успішно.

А тому, проблема із забезпеченням російського флоту сучасними ВДК досі, кораблебудівниками "великої морської" держави, так і не вирішена. Вони не здатні будувати якісні БДК, але, як ми можемо бачити, вони можуть їх якісно просир... кхм... втратити у війні з країною, яка навіть не має флоту.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти