Чи може початися світова війна через Україну

7 листопада 2021, 07:45
Саме визнання Росією ОРДЛО не розв'яже проблеми України з Росією і Росії із Заходом. Війна продовжиться.
Донбас, війна
Росія розпочне війну з Україною, коли узгодить цілі цієї війни з США / УНІАН

США визнали багатополярний світ.

Що це означає для України?

Глава начальників штабів США Міллі заявив про формування світопорядку з трьома центрами сили: у Вашингтоні, Москві та Пекіні.

відео дня

"Ми входимо в триполярний світ з Китаєм і Росією як великих сил", — зазначив Міллі на форумі з безпеки Інституту Аспена.

До речі, зауважимо, що Америка не відносить ЄС до центрів сили. І це справедливо: ЄС це васал, але це проблемний васал, з яким Вашингтон змушений все більше рахуватися. Майбутнє ЄС - неминучий розпад і фрагментація. У нинішньому вигляді це нежиттєздатне утворення. Завдання всіх трьох центрів сили - це відхопити якомога більший шматок від ЄС, що розпадається. США вже відтяпали собі Великобританію, а Китай, схоже, Угорщину і Грецію.

Мало не вперше США на дуже високому офіційному рівні визнали, що Росія - це не просто регіональний гравець, це не "бензоколонка з ракетами", а це один з рівноправних центрів сили на глобальному рівні, разом зі США і Китаєм. Ігнорувати цей факт собі дорожче.

читайте такожЯкщо Путін почне війну, то його в Україні чекає "кривава лазня"Можна сказати, що США де-юре визнали багатополярний світ. Тобто Америка визнала, точніше, після втечі з Афганістану змушена була визнати, що вона втратила своє геополітичне лідерство. США як і раніше залишаються ще найпотужнішою у військово-економічному відношенні країною, але вже не досить потужною, щоб однією розв'язувати всі світові проблеми безпеки.

Що це означає для України і для світової безпеки в цілому?

Відразу скажемо, що нічого хорошого.

Багатополярний світ - це найбільш нестабільна система світової безпеки. Найбільш нестабільна з трьох альтернатив:

- однополярний

- біполярний

- багатополярний

Найстійкішою конструкцією є біполярний світ, коли два центри сили як би врівноважують один одного. Так було під час Холодної війни.

читайте такожРосійський телеекран готує глядача до війни з людожерами-українцямиОднополярнийй світ невдалий, бо світовий гегемон швидко впадає в ейфорію, зарозумілість, втрачає зв'язок з реальністю і починає поводитися як слон в посудній крамниці, руйнуючи все навколо себе. Це і сталося зі США після розпаду Радянського блоку, коли вони полізли форсованими темпами будувати демократію в усьому світі. Через 40 років гординя була покарана.

Однак, однополярний світ все ж більш безпечний, ніж багатополярний, бо він виключає світову війну зі зрозумілих причин.

А ось багатополярний світ якраз має на увазі саме світову війну.

Можна сказати, що багатополярний світ - це проміжна фаза, яка швидко призведе до світової війни, на виході якої, після періоду хаосу, повинен сформуватися новий світовий порядок: однополярний або біполярний.

Світова війна, як завжди, почнеться з якоїсь регіональної війни. Якої саме - передбачити неможливо.

Але можна з великою ймовірністю припустити, що це може бути Близький Схід, Тайвань, Закавказзя, Прибалтика.

Чи може початися світова війна через Україну?

Загалом може, але ймовірність цього невелика, бо Україна не представляє великого інтересу для США і Китаю. Ми дуже переоцінюємо свою значущість для світу і Європи. Європа нами займалася лише, коли ми були транспортером російського газу. Цей статус ми втратимо через 1-1,5 року, і тоді ми отримаємо холодний душ. В Україні США лише займаються стримуванням Росії. Тому найбільш вірогідний сценарій - це продовження зменшення суверенної території України, коли Росія визнає ОРДЛО.

Але тут необхідно розуміти, що саме визнання Росією ОРДЛО не розв'яже проблеми України з Росією і Росії із Заходом. Про це я неодноразово писав. Війна продовжиться. Наприклад, тому що ОРДЛО пред'явить територіальні претензії на всю територію Донецької та Луганської областей. І все відновиться за новою.

читайте такожВони провалили випробування війноюНа мій погляд, середньострокова (10-15 років) перспектива України - це перебування в стані перманентної війни з Росією, економічна деградація, стрімке скорочення населення, перетворення в сіру зону і, можливо, подальше скорочення суверенної території.

Чи можна уникнути таких сумних сценаріїв?

На теоретично-логічному рівні, напевно, можна знайти оптимістичніші сценарії. Але на практичному рівні - навряд чи, бо в Україні відсутня політично відповідальна еліта з сильними державницькими і національними інстинктами. Вся наша еліта продажна, тотально корумпована, безвідповідальна і я б сказав, примітивно-хуторянська, а зараз ще й фрікова.

Тому я намалював далеко не найгірший сценарій. Все може бути значно гірше.

Ну, а для тих, хто все-таки не розібрався в моєму повідомленні, скажу гранично коротко і гранично ясно:

Якщо Україна проводитиме непрогнозовану, фрікову, блефову зовнішню і внутрішню політики, то США цілком можуть відмовитися стримувати Росію.

Тепер зрозуміло?

А навіщо директор ЦРУ зустрічається з директором ФСБ?

Нагадую ще раз, що Росія почне війну з Україною, коли узгодить цілі цієї війни з США і отримає від них "добро". Поки такого узгодження немає, але.....

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти