Мудра порада Заходу від Бориса Джонсона

19 січня 2023, 18:17оновлено 11 жовтня 2023, 20:21
"Фокусуйте свою увагу на Україні, а не на Путіні" – одна з двох головних порад Джонсона.
Джонсон
Борис Джонсон / president.gov.ua, скріншот

Мудрі слова Бориса Джонсона на сьогоднішньому Українському сніданку, організованому Фондом Пінчука в Давосі: "якщо ми сьогодні заощадимо – то потім набагато більше заплатимо", повинні стати слоганом лідера кожної країни колективного заходу. Джонсон також заявив, що багато хто в Європі сьогодні розмірковує в парадигмі "геополітичних експертів" і "кремлінологів", гадаючи скільки залишилося режиму Путіна в Росії, хто прийде йому на зміну і що буде робити Росія далі. Джонсон резонно заявляє, що це все відволікає від головного – фокусуванні на допомозі Україні в її прагненні перемогти. "Фокусуйте свою увагу на Україні, а не на Путіні" – одна з двох головних порад Джонсона. Друга: "Дайте Україні танки, дайте Україні танки", - кілька разів буквально прокричав Борис, мабуть, як і Зеленський, який виступав по відеозв'язку до нього, шокований від останніх заяв Шольца щодо готовності Німеччини розблокувати надання "леопардів" тільки за умови, якщо свої танки надасть США.

Взагалі Пінчук зібрав сьогодні в Давосі потужну панель, де разом з Джонсоном виступав також прем'єр Нідерландів Рютте, Канадський віце-прем'єр Христя Фріланд і Джон Керрі, якого донедавна приписували до табору прихильників діалогу з Путіним і обмеженої підтримки України в оточенні Байдена. Мені сподобалося, що Рютте чітко провів паралель між Мюнхеном 1938 року і ситуацією, якщо Росія досягне успіхів в Україні. "Якщо агресора не зупинити на першому етапі – він піде далі". Це добре, що західні лідери починають у своїй риториці використовувати метафори і паралелі, які ми в Україні вже давно провели і за допомогою яких ми довгі роки закликали тих же європейців прокинутися. Сьогодні навіть Нідерланди, де позиції Росії, "Газпрому" і купи інших російських гравців завжди були дуже сильними, розуміють, що якщо Росія зможе перемолоти Україну – саму Європу незабаром чекає та ж доля, і що це вже не перебільшення українців.

відео дня

Цікаво було послухати главу BlackRock Ларрі Фінка, главу Carlyle Рубінштейна, главу Goldman Sachs Соломона, Білла Форда з General Atlantic. Ось що ці хлопці, які керують доброю половиною основних світових активів, думають про ситуацію. В цілому, чекають, коли настане ситуація, при якій сюди можна буде заводити капітал під реконструкцію і відновлення.

Ларрі Фінк вважає, що якщо війна в Україні закінчиться в короткостроковій перспективі, то для економічного відновлення знадобиться не менше 750 мільярдів доларів. "Ми відновимо Україну і покажемо, що в капіталістичній системі може не бути олігархів і капітал може правильно використовуватися". Глава Goldman Sachs каже, що в найближчому майбутньому країни, що входять в коаліцію підтримки України, повинні створювати великі приватно-державні фонди, які будуть акумулювати кошти для інвестицій у відновлення України, як це зробила Канада.

Для нас ситуація, при якій і BlackRock, і Carlyle, і інші подібні гравці розглядають Україну як одну з майбутніх точок зростання (в тому числі і для їх фірм) дуже вигідна, так як їх настрої і плани прямо впливають і на рішучість Адміністрації президента США і Сенату ставити на перемогу України, і всіляко цій перемозі сприяти. Якщо великі гроші ставлять на нас, то абрамси і леопарди приїдуть. Краще швидше, ніж пізніше.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти