"Мильна бульбашка" Порошенка

20 січня 2022, 06:08
Порошенко і його соратники намагалися мобілізувати українське суспільство довкола тези про розправу над ним, але цього не сталося.
Від початку було зрозуміло, що в СІЗО Порошенко не відправлять
Не зрозуміло, навіщо було Порошенку тікати з України в грудні, розказувати з-за кордону про підготовку розправи над ним, а потім отримати такий м'який запобіжний захід / УНИАН

Суд обрав запобіжний захід Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

Галас з приводу того, що для Порошенка обрання запобіжного заходу матиме страшні наслідки, розганяли переважно його прихильники. Насправді ж жодних доказів того, що п’ятому президенту Україні загрожує дуже жорсткий запобіжний захід, не було. А, відтак, політизація цього процесу Порошенком і його прихильниками виявилася "мильною бульбашкою".

До того ж, не зрозуміло, навіщо було Порошенку тікати з України в грудні, просиджувати за кордоном усі новорічні й різдвяні свята, розказувати звідти, що над ним готують розправу, а потім приїхати на батьківщину і отримати такий м’який запобіжний захід.

відео дня

Від початку прогнозувалося, що у якості запобіжного заходу може бути обрано максимум домашній арешт або заставу. Одразу було очевидним, що в СІЗО Порошенка ніхто не відправить. До того ж, для цього не було жодних правових підстав.

Отже, все це накручування суспільства Петром Порошенком виявилося абсолютно марним.

Крім того, зараз йдеться лише про запобіжний захід, не більше. Справу ще ніхто навіть не починав розглядати по суті. Тож не треба ототожнювати запобіжний захід та вирок.

Запобіжний захід обирається лише для того, щоб підозрюваний не залишив країну, не втік і не чинив опір слідству. А розгляд справи ще попереду.

читайте такожПорошенку дали шанс, і він ним чудово користується

Особисті зобов’язання – це теж запобіжний захід, який передбачає певні обмеження: підозрюваний повинен подавати деякі документи, з’являтися за першим викликом до суду тощо. Тобто це такий самий запобіжний захід, як і інші, просто він не передбачає тримання підозрюваного під вартою.

Порошенко і його соратники намагалися мобілізувати суспільство довкола тези про розправу, але розправи не сталося. І тепер, коли починається розгляд справи, для Порошенка стартує не надто приємний процес, тому що він постійно згадуватиметься разом із Медведчуком, терористами, бойовиками та Росією.

Петро Олещук, політолог, керівник КНУ ім. Тараса Шевченка, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти