На фронті встановилася динамічна рівновага: що це означає

19 липня 2023, 06:27
Час для переламу ситуації ще є — приблизно до кінця серпня.
На фронті встановилася динамічна рівновага: що це означає
"Середній варіант" майже гарантовано призводить до чергового раунду переговорів з недоімперією / Коллаж Главред, фото Генштаб ВСУ, Офис прзидента

Можна констатувати, що на фронті встановилася динамічна рівновага. Саме динамічна, бо є як наступальні, так і оборонні дії з обох боків. Наші давлять і наступають на півдні і під Бахмутом, ворог, зібравши чималі сили, намагається контратакувати під Сватовим і Кремінною.

Жодній зі сторін не вдалося прорвати оборону противника, перманентна зміна позицій відбувається здебільшого у "сірій зоні". Тривають висування ДРГ, артилерійські дуелі, руйнування логістики (тут ми дещо в плюсі), обопільні дронові та авіаційні удари.

відео дня

Недоімперія налагодила виробництво приблизно 100 ракет різних типів на місяць, десь 80 вона може одночасно запустити в бік України. І саме таку кількість ракет здатна знищити наша ПРО, звісно, не 100 відсотків, але ті, що пройдуть, не вплинуть на обороноздатність України. Атаки "шахедами" мають здебільшого не стільки воєнний, скільки психологічний ефект, те ж саме стосується і наших атак безпілотниками легітимної території РФ.

Я не аналізую, чому склалася саме така ситуація і не прогнозую, що саме може її принципово змінити. Я просто фіксую наявний на сьогодні стан речей.

Окремі яскраві дії на зразок удару по кримському мосту нищівно б’ють по амбіціях і примарній російській величі, але на хід фронтових подій впливають мало. Хоча б тому, що залізнична частина кримського мосту встояла, а автомобільну ворог поремонтує за місяць-два.

При цьому час для переламу ситуації ще є — приблизно до кінця серпня. Після цього сили по обидва боки фронту будуть гранично виснажені. І найбільш вірогідним варіантом залишиться глуха оборона.

Це і є той самий "середній варіант", проміжний між дуже позитивним і вкрай негативним. Звісно, буду радий помилятися, і ворог таки не витримає нашого тиску, і його оборона впаде.

Але зараз мова не про це. Якщо хтось пам’ятає, то за моїм попереднім, ще до наступу, прогнозом було, що "середній варіант" майже гарантовано призводить до чергового раунду переговорів з недоімперією.

Особисто мені не подобаються будь-які переговори з агресором, якщо тільки вони не про його вихід з наших окупованих територій і далі за планом, оприлюдненим нашою владою. Але реалії часто не співпадають з нашими бажаннями. Значення має, що на переговори налаштована значна частина наших союзників і партнерів.

Переконаний, що перші особи в таких переговорах брати участі не будуть. Але є достатньо перемовників рангом нижче. Швидше за все, такі переговори будуть відбуватися з залученням посередників. Більше того, перший раунд переговорів взагалі не має шансів на результат, тому що сторони заявлять свої максимальні, нездійсненні вимоги.

Але ж зазвичай за першим раундом відбуваються і наступні.

Я до того, що в ході неспровокованої агресії, яку розпочала проти нас недоімперія, може виникнути пауза. І подальший хід війни цілком і повністю буде визначатися тим, хто — ми чи вони — краще використає таку паузу для переозброєння і підготовки військ.

Як раз у цій царині в нас залишається достатньо невикористаних можливостей.

Війна на виснаження — не тільки про волю до перемоги. Вона і про здатність адаптуватися, і про вміння вчитися на помилках.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти