Набір банальностей Путіна, або Чому російський народ безнадійний

19 березня 2022, 16:27
Банальність зла може перемогти тільки неймовірна особиста біль. І Росії доведеться пройти через неї, щоб прокинутися.
Володимир Путін
Володимир Путін виступив перед росіянами в Лужниках / Reuters

Ханна Арендт ввела у філософію новий термін " "банальність зла". Термін виявився настільки страшним, що Арендт довгий час труїли навіть в Ізраїлі за її книгу, де вона вперше ввела в обіг цей термін. Але зараз ми бачимо "банальність зла" в його оголеному вигляді.

Москва. Стадіон Лужники. За офіційними російськими даними, 250 тисяч людей зібралися, щоб відсвяткувати річницю анексії Криму. Насправді-ні. Щоб відсвяткувати війну проти України. І всього світу в цілому. За іншими даними – частина їх цих 250 тисяч зганяли, кого насильно, кого за зайвий вихідний. Але-не під страхом розстрілу. Максимум - під страхом втрати роботи. Настати. Нібито, хтось йшов, вже відзначившись у організаторів. Так-так, ось ця сама банальність зла починається з таких моментів.

На вході в Лужники поліція "гвинтила "журналістів, які могли б якось" не так" висвітлити цю подію. Кругом - музика. Музика - надзвичайно примітивна, як і слова. Цитата: "Олег Газманов заспівав пісню" офіцери "і пісню зі словами:"Україна і Крим, Білорусь і Молдова – це моя країна". Виступила також група " Любе "з військовими піснями "Давай за" і "Комбат". Стадіон аплодує. Виступає один з головних "геббельсів" путінського рейху Маргарита Симоньян. Що ж вона каже:"Росія-матінка, забери Донбас додому, Росія-матінка, захисти своїх дітей". Стадіон аплодує. Хоча слова її, по суті, позбавлені всякого сенсу.

відео дня

Виступає ще одна пропагандистка, Тіна Канделакі: "Нас не стерти, як аккаунт в соцмережах, тому що ми нація, яку неможливо зломити. Росія не встане на коліна ніколи!"Стадіон аплодує. Хоча, Канделакі має на увазі лише її відключення від Фейсбуку і Ютуба. Стадіон аплодує.

Це все лише "розігрів". Потім з'являється стара непоказна напівлиса невелика людина з кагестсько-непоказними рисами обличчя - Володимир Путін.

У своєму виступі він сказав, що головним мотивом так званої військової операції в Україні став "геноцид", який нібито здійснювався Україною проти проросійських жителів Донбасу. Путін також процитував Біблію і розповів про героїзм солдатів, вживши при цьому слово "воюють" (російська влада забороняє називати бойові дії в Україні "війною"). Трансляція виступу Путіна в ефірі "Росії-24" раптово перервалася ще до її завершення. Замість неї знову включився Олег Газманов і промови тих, хто виступав якийсь час назад.

Кілька хвилин не було відомо, що сталося.

читайте такожЩаслива старість в бункері або Шибениця: що чекає ПутінаПриблизно через 20 хвилин "Росія-24" почала показувати виступ Путіна заново. Цього разу воно не перервалося - з'ясувалося, що після обриву трансляції президент говорив лише близько 20 секунд. Після промови Путіна концерт завершився.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що збій трансляції був викликаний "технічним збоєм на сервері".

Подивіться на все це відсторонено. Весь цей величезний емоційний підйом сотень тисяч людей... і виступ Путіна, який був набором вульгарних банальностей. Геноцид, Біблійна цитата, Газманов... як?! Як тисячі людей могли від усієї цієї нісенітниці приходити в екстаз? Та ба.

В цьому і секрет банальності зла. Чим простіше-тим ефективніше. Україна збиралася "відгеноцидить" Донбас, напасти на РФ із застосуванням неіснуючої ядерної зброї і заражених в американських лабораторіях кажанів.. І тут же "комбат-батяня, батяня-комбат"... Народ радіє. Дивно? Ні.

Німецький народ. Народ філософів і поетів точно так само повівся на абсолютно банальні промови Адольфа Гітлера. І так, був у захваті, співав пісні, радісно відправляв своїх синів на забій, здійснював найбільший для того часу геноцид... а потім не міг зрозуміти, як він повівся на все це? І був покараний. І страждає досі.

Зло - банальне. І від цього дієве. З урахуванням телевізійної пропаганди - в тій же РФ воно практично всесильне. З урахуванням поліцейсько-фсбешного режиму - воно дійсно всесильне. І справа не тільки в Путіні. Справа в народі. Його не протверезити, не переконати. Він безнадійний. До тих пір, поки війна не обрушиться на особистий будинок кожного з них. На жаль, банальність зла може перемогти тільки неймовірна особиста біль. І Росії доведеться пройти через неї. Щоб прокинутися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти