Над Росією нависла сокира нових санкцій США: чи змусить це Кремль відмовитися від наступу на Україну

23 листопада 2021, 06:22
Єдине, що може стримати агресію РФ проти України – це передача нашій державі нових зразків летальних озброєнь.
Стримати агресію РФ може лише надання Штатами Україні нового летального озброєння
Санкції, в тому числі Сенату США, не змінюють планів Путіна / Reuters

Після Дня подяки Сенат США розгляне можливість введення цілої низки санкцій проти Росії в разі її вторгнення в Україну. На сьогоднішній день Сполучені Штати Америки зайняті реалізацією плану стримування Росії, насамперед від можливого нового вторгнення в Україну.

Але будь-які санкції – персональні, секторальні чи фінансові – вирішального значення не мають. З 2014 року Путін і його найближче оточення перебувають під санкціями, але, як ми бачимо, санкції певною мірою обмежують економічний та військовий потенціал Росії, однак планів Путіна не змінюють.

З іншого боку, це є відповіддю Сенату на дуже кволу і невиразну політику, яку демонструє адміністрація американського президента Джозефа Байдена, який фактично пішов на компроміс із Путіним. Важко сказати, про що він думав, можливо, сподівався, що домовленості знизять рівень агресивності Путіна, а це було потрібно, в першу чергу, для того, щоб затягнути Росію до клубу проти Китаю. Однак усі ці сподівання виявилися марними. Це стало зрозумілим в результаті візитів третьої особи Держдепу Вікторії Нуланд до Москви, а пізніше і директора ЦРУ Вільяма Бернса, які переконалися, що Росія не братиме участь у проектах проти Китаю.

відео дня

Більше того, після візиту Бернса, під час якого були окреслені нові "червоні лінії", у тому числі й відносно України (як ми знаємо тепер з американських джерел, у тому числі CNN), Путін, навпаки, підвищив рівень агресивності. Це означає, що погрози з боку адміністрації Байдена не діють на Путіна – вони його не стримують, а, навпаки, змушують діяти ще більш провокативно.

Єдине, що може стримати агресію Путіна, – це демонстрація сили і підтримки, в тому числі передача Україні протягом найближчих двох місяців нових зразків летальних озброєнь. Тому що, як ми розуміємо, дедлайн можливого вторгнення Путіна в Україну – це лютий. Тобто у нас є максимум два з половиною місяці до дати ймовірного вторгнення. Що важливо – цього разу воно може бути здійснено із використанням російської авіації, чого не було у 2014 році.

Тож часу у Заходу дуже мало, враховуючи, що традиційно грудень – це період різдвяних свят, коли активність та можливість США втрутитися у ситуацію будуть набагато менші.

Це, до речі, пояснює, чому Путін планує вторгнення саме під час новорічних свят, тобто в січні-лютому – всі розслаблені і не мають займатися проблемами України. Залишається тільки сподіватися, що, на відміну від адміністрації Байдена, Пентагон буде напоготові і діятиме. Ми й зараз бачимо, що Пентагон розуміє всю небезпеку ситуації і тому починає діяти на випередження.

читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірне вторгнення Росії в Україну взимку

Втім, не тільки у США розуміють ризики, але й у Європі також. Зокрема, Велика Британія вже заявила про своє занепокоєння і запевнила, що вона цілком реалістично оцінює можливість вторгнення Росії.

Крім того, думаю, зараз зміниться і позиція Німеччини під тиском того, що робить Росія, тому що гіпотетично наплив біженців із України в разі вторгнення РФ в тисячі разів перевищить те, що зараз Європа спостерігає на польсько-білоруському кордоні. Адже у випадку повномасштабної війни в Україні будуть мільйони біженців, які тікатимуть саме до країн Євросоюзу. Німеччина точно розуміє ризики і усвідомлює, що вона – основна країна призначення для вимушеної міграції. Тож вона має почати діяти на випередження.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії Berta Communications, співзасновник Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти