Нам потрібен доступ до технологій, решту ми зробимо самі

16 березня 2024, 19:36
Слава богу, на болотах поки що освоїли тільки технологію виготовлення мікропроцесорів 15-річної давності.
fpv дрон
FPV-дрон / фото: drontech.com.ua

Ще про дрони. Люди зазвичай оцінюють безпілотники за зовнішнім виглядом - великий чи маленький, швидкий чи повільний, красивий чи потворний.

Насправді, багато дронів дуже далекі від аеродинамічної досконалості, бо незнання основ аеродинаміки та помилки розробників легко виправляє автопілот, і за сучасного рівня розвитку технологій навіть двері і табуретки літають.

Насправді, бурхливий розвиток дронів, який ми спостерігаємо сьогодні, - це наслідок розвитку електронної промисловості. Самі по собі дрони відомі давно, з Першої світової війни, і активно застосовувалися під час Другої світової війни.

відео дня

Але тоді електроніка була примітивна (або була відсутня взагалі), а гіроскоп - основний датчик автопілота - важив кілька кілограмів. Сьогодні комп'ютер "Пентіум", відомий 20 років тому, уміщається в сірниковій голівці, і тому стало можливо масово виготовляти дрони, що мають величезні обчислювальні потужності.

Слава богу, на болотах поки що освоїли тільки технологію виготовлення мікропроцесорів 15-річної давності (а наші виробничі потужності давно порізали на металобрухт), і без крадіжки західних технологій, готових мікросхем, купівлі готових безпілотників у Китаї або Ірані росія не витримає перегонів озброєнь у сфері дронів.

Це дає нам шанс. Якщо Захід нам допоможе технологічно, а не тільки грошима. Нам потрібен повний доступ до найпередовіших технологій, мікросхем, програм, моторів. Решту ми зробимо самі.

На фото - "Жук Кеттерінга" - перший у світі ударний далекобійний дрон-камікадзе, побудований американцем Чарльзом Кеттерінгом у 1918 році. Він мав мотор потужністю 40 к.с., важив 240 кг, міг літати зі швидкістю 80 км/год на дальність 120 кілометрів. Чим вам не "шахед"? Поставте на нього сучасний автопілот, сервопіроводи, приймач супутникової навігації, і він наробить шереху...

Усе вирішують технології. Єдине, де ми можемо перемогти.

Хто такий Юрій Касьянов

Військовослужбовець ЗСУ, волонтер, активіст ініціативи "Армія SOS", очільний ініціативи "A. Drones". Радіоінженер, спеціаліст з аеророзвідки. Займається виробництвом дронів і БПЛА для української армії і безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації "Matrix-UAV".

Закінчив Київське вище військово-авіаційне інженерне училище в 1991-му, потрапив за розподілом служити в Білорусь. Повернувся до України в 2001 році.

На своїх сторінках у соцмережах активно аналізує ситуацію на фронті.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти