Напавши на Україну, Путін створив для росіян величезні проблеми

15 серпня 2024, 19:10
804
З погляду довгострокових трендів росіяни в РФ перебувають у біді. Росіян стає менше, як в абсолютних, так і у відносних числах.
ЗСУ, Курська область
Курська область опкрація ЗСУ / Колаж: Главред, Фото: ТСН, Facebook/28mechanizedbrigade

Ще один аспектик руху в Курській області, який смикає струни ніжної російської душі: контрольовані ЗСУ 1000 км кв - це єдиний російський регіон Росії, звільнений від кадировців.

У багатошаровості тем російської дійсності є одна глибинна, яка ретельно витісняється, але продовжує жити. І рано чи пізно проросте.

1. З точки зору довгострокових трендів росіяни в РФ перебувають у біді. Росіян стає менше, як в абсолютних, так і у відносних числах.

відео дня

Офіційно структура населення Росії виглядає як 70% росіян / 30% неросіян. Де-факто ситуація гірша. Наскільки - встановити складно через численні маніпуляції. Реальні цифри ближче до 60-65%/40-35%.

З одного боку, невідомо, скільки в РФ осіло мігрантів із Центральної Азії та (меншою мірою) Китаю.

З іншого боку, на тлі поганих цифр у росіяни записують усіх, хто не встиг ухилитися.

Наприклад, у період із 2010 до 2021 р. (тобто, з урахуванням окупованого Криму) частка росіян у РФ офіційно (!) знизилася на 5,5 млн осіб (або з 77,7% до 71,7%). При цьому наполовину (!!!) зменшилася чисельність українців - більш ніж на 1 млн осіб. Ці люди нікуди не поділися - їх перетворили на "росіян", що наочно видно в Криму.

Без Криму і маніпуляцій з українцями кількість росіян зменшилася мільйонів на 7. Це близько 6,5-7% етнічної маси росіян у РФ. Народжуваність у росіян знижується на тлі пристойних цифр у національних республіках.

Це все - до повномасштабного вторгнення. Втрати від якого в РФ (вбиті, ті, що безповоротно виїхали, ті, що не народилися) точно більші за 1 млн. Основна маса вбитих - росіяни.

Ситуацію з тимчасово захопленим українським населенням однозначно інтерпретувати на користь росіян не можна. Це дуже своєрідне населення.

У підсумку виходить, що з трендами природного приросту і народжуваності вже через покоління співвідношення росіян/неросіян у РФ буде приблизно 50/50. Але з одним важливим уточненням - неросійське населення буде молодим, активним і наполегливим, а російське - старезним і таким, що обороняється.

2. Напавши на Україну, Путін створив для росіян величезні проблеми.

Дедалі частіше на різних рівнях настає прозріння: незалежно від підсумків війни, росіяни опиняться під великим тиском. На них повісять усіх собак (не на бурятів же з якутами вішати?). Їх будуть усі ненавидіти. І за можливості мстити. І це запрограмовано на десятиліття вперед.

А оскільки це матеріал, що слабшає, то в ситуації "росіяни проти всіх" у самій Росії у росіян шансів на якийсь благополучний результат немає. За Путіна і продовжувачів його режиму - точно.

На прикладі Чечні росіяни знають, що з ними буде у всіх національних республіках РФ. І зовсім скоро.

Тому об'єктивно в інтересах росіян як народу:

1) максимально швидко вискакувати з війни і

2) знімати проблеми з українцями (громадянами України), як із найбільшою і найвойовничішою групою, яка точно буде мстити.

3. Рік тому був дуже яскравий момент, який багато хто відзначив, але в самій Росії зупинилися з інтерпретацією.

Кадировський бойовик Апті Алаудінов (до Курська його активно "ростили" як один із варіантів зміни Кадирова, зараз можуть бути нюанси) на одному з федеральних каналів прямим текстом заявив: росіяни повинні народжувати більше дітей, інакше контроль над російським простором буде втрачено.

Здавалося б - яке йому діло, що там із росіянами?

Нюанс у тому, хто такі росіяни в сучасній Росії.

Це не народ - це проксі-структура. Різниця в тому, що народ - це самоцінна сутність зі своїми інтересами. А проксі-структура - це засіб для обслуговування чиїхось інтересів, найчастіше - на шкоду собі.

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти