Наші граблі не унікальні: як Україні перемогти у війні

15 травня 2024, 06:00
1500
Наприклад, в перші місяці війни Міністерство війни Великої Британії тоді ніяк не хотіло визнавати такого факту як Снарядний голод.
Наші граблі не унікальні: як Україні перемогти у війні
Британців врятувало те, що в них зʼявився економічний лідер / Колаж: Главред, фото: 115 окрема механізована бригада ЗСУ, 38 окрема бригада морської піхоти

Головний висновок з історії полягає в тому, що історія ніколи нікого нічого не навчила.

Скільки разів я радив прочитати мемуари Ллойда Джорджа і я впевнений що зараз можна на пальцях перерахувати тих хто це зробив.

А для чого я буду витрачати на це свій час? - подумаєте ви. Ну як мінімум для того, щоб розуміти, що наші граблі не унікальні! Що в нас допускать одні й ті ж помилки, які допускали політики 100 років тому.

відео дня

Наприклад, в перші місяці війни Міністерство війни Великої Британії тоді ніяк не хотіло визнавати такого факту як Снарядний голод. От ми до війни розробили стандарти по споживанню снарядів - ними і користуйтесь.

Причому тоді кабінетних генералів не хвилювало, що ті стандарти безнадійно застаріли і вже не відповідали вимогам нової війни. Що шрапнельні боєприпаси безнадійні в траншейній війні. Що німці в той час активно використовували інноваційні рішення, які поєднували руйнівну силу важкої облогової арти і мобільність польової арти. Британці до цього розуміння прийшли на рік пізніше, бо генерали не хотіли визнавати нові реалії.

Також генерали не хотіли визнавати, що оснащення піхоти кулеметами треба збільшувати в рази.

Якщо мова йшлась про якусь інноваційну зброю, то там така сама фігня. Ми не вважаємо що нам ця зброя знадобиться. Парадокс, але це вони говорили про танки і траншейними міномети!

І навіть якщо їх реальність з часом переконувала, то вони елементарно не могли збільшити виробництво, бо не знали як.

І ось саме в цей момент в британців зʼявився економічний лідер, який зміг перебудувати економіку і збільшити виробництво зброї, в результаті чого вони змогли подолати цю кризу.

Взагалі, щоб в нас з вами не було тупих суперечок про те як має виглядати справжній чиновник, то я вас дуже прошу прочитати цю книгу.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти