Наступ скасовується – Росії нічим воювати

2 січня 2022, 06:55
У Путіна немає тієї армії, про яку він розповідає на прес-конференціях
Росії нічим воювати, тому розмови про підготовку до наступу - лише гра США
Нагнітання обстановки з приводу того, що "Путін завтра нападе", закінчиться тижні через три-чотири / Reuters

Якщо вибудовувати прогноз про те, який розвиток у 2022 році може отримати війна Росії проти України, то можна сказати одне: статус-кво збережеться, до літа – точно. Це обумовлено тим, що зараз у Німеччині триває процес зміни влади, а навесні у Франції будуть президентські вибори. Відповідно, нормандський формат зібратися не зможе.

Нагнітання обстановки з приводу того, що "Путін завтра нападе", закінчиться тижні через три-чотири. Це нагнітання більшою мірою було політичною грою США з Росією, в якій Україна була лише інструментом.

А так, у 2022 році Росія продовжуватиме періодично тиснути на Україну, що буде виражатися в збільшенні кількості обстрілів і завдаванні нам втрат.

відео дня

Жодних несподіваних і різких тенденцій у новому році не передбачається. Перш за все, тому що стратегія України залишається незмінною: вона наполягає, в першу чергу, на припиненні вогню. А без політичних поступок із боку Києва Путін не захоче зустрічатися з українським керівництвом.

На політичні поступки українська влада не піде, оскільки вони можуть призвести до повалення самого Зеленського. Тобто Україна не піде ні на реалізацію "формули Штайнмаєра", ні на створення "держради"... Відповідно, точок дотику в переговорному процесі у сторін немає.

Крім того, США не будуть вирішувати безпосередньо з Росією ніяких питань по Україні. Тому що навіть зараз ясно, що політика Білого дому полягає в тому, щоб використовувати Україну як інструмент і головний важіль тиску на Росію. Тож Вашингтон із Москвою ні про що домовлятися не буде – він буде Україною тиснути на Росію.

читайте такожПрогноз на 2022 рік: чи почне Росія "велику війну" і чи спробує захопити Київ

Всі розмови про те, що завтра Путін піде в наступ на Україну (не піде – він навіть не формує ударне угруповання військ, щоб здійснити такий напад), розганяють США. Таким чином, вони змушують Росію постійно виправдовуватися. А в переговорах сторона, яка виправдовується, завжди в програшній позиції.

Навіть ультиматум Росії не підштовхне Штати до будь-яких домовленостей.

США і Росія ділять геополітичні сфери впливу. І Штати намагаються поставити Росію в жорсткі рамки умов, особливо по європейському континенту і європейському ринку. Триває глобальна політична гра по переділу сфер впливу.читайте такожСтара психологічна травма Росії: чому Москва побоїться воювати з Україною взимку

Отже, і в переговорному процесі особливих трансформацій у 2022 році не передбачається. Жодних яскравих проривів і подій – теж. Для цього ні в однієї, ні в іншої сторони немає сил і засобів, а у військовому відношенні – тим більше.

Росія хоч і хвалиться якимись військовими досягненнями, але подивіться на закупівлі озброєння – РФ згортає всі свої основні військові програми. Немає у Путіна тієї армії, про яку він розповідає на прес-конференціях. Росії просто нічим воювати. Плюс всі російські військовослужбовці розкидані по зимових квартирах по території Західного і Південного військових округів, і щось не видно, щоб вони всі наближалися до кордону, сиділи в наметах і гріли мотори, щоб в якусь ніч раптово перейти кордон з Україною. Тож ніякий наступ поки що не планується.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти