Насичений червень на важливі події для України: що варто знати

27 червня 2024, 06:10
318
Символічно, що ці дві події відбулись майже одночасно. І європейська інтеграція України, і наш спротив російській навалі.
Насичений червень на важливі події для України: що варто знати
Зеленський / Колаж: Главред, фото: Офіс президента, УНІАН

Червень виявився дуже насиченим на важливі події для України. 25 червня сталися ще дві знаменні події.

По-перше, офіційно розпочалися переговори про вступ України до ЄС. Це якісно новий, передфінішний, але тривалий і дуже змістовний етап європейської інтеграції України. Постійно чую запитання: коли саме ми будемо в складі Євросоюзу? Насправді, зараз треба концентруватись не на кінцевій меті, а на складній і масштабній роботі, яку нам треба виконати, щоб стати членом Європейського Союзу.

Як свідчить досвід більшості країн, які вступали до ЄС за останні 20 років, сам процес європейської інтеграції є потужним інструментом модернізації, активного розвитку і різноманітних структурних реформ. Як це не парадоксально, в даному випадку процес є навіть більш важливим, чим кінцевий результат. Але тільки в тому випадку, якщо процес спрямований на ефективний результат і рухається достатньо швидко.

відео дня

Нам ще треба дуже багато зробити – і в боротьбі з корупцією, і в реальному забезпеченні верховенства права, і в забезпеченні сталого і швидкого соціально-економічного розвитку. Але головне – нам треба вистояти проти російської навали. І саме це буде вирішальною умовою нашого вступу до Євросоюзу.

Для боротьби з російським ворогом, який намагається знищити і українську державу і нашу європейську мрію, нам дуже потрібна міжнародна підтримка, і не тільки зброєю. Вкрай значущим є міжнародне-правове засудження російської агресії проти України. І саме в цьому контексті я розглядаю другу знаменну подію 25 червня - Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт нині колишнього міністра оборони РФ Сергєя Шойгу та начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. МКС продовжує працювати в розслідуванні злочинів російських керівників проти України. Дуже сподіваюсь, що це не останні такі ордери Міжнародного кримінального суду. А в перспективі мають бути і вироки міжнародного правосуддя російським злочинцям.

Символічно, що ці дві події відбулись майже одночасно. І європейська інтеграція України, і наш спротив російській навалі, і міжнародно-правова оцінка (хай і попередня) злочинів російських очільників проти України – це взаємопов’язані процеси. І їх зв'язок треба зберігати, зміцнювати і рухати далі.

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти