НАТО елегантно показує Кремлю, що у нього діра в обороні

4 червня 2023, 06:37
Якщо на навчаннях у Фінляндії трапиться збій навігації і війська заблукають, фіни можуть випадково відновити територіальну цілісність в межах 1938 року.
Володимир Путін, НАТО
НАТО елегантно показує Кремлю, що у нього діра в обороні, вважає Копитько / Колаж: Главред, фото: УНІАН, сайт Кремля

Що там в НАТО? Політичні заяви щодо України - це одне. Але є й інше.

29.05-09.06 - традиційні, але безпрецедентні за масштабом і складом учасників (задіяно понад 150 літаків) навчання авіації ArcticChallenge в Північній Європі. Раніше їх проводили Норвегія, Швеція і Фінляндія. Зараз - беруть участь 12 країн НАТО плюс Швеція і Швейцарія (!). Ф15Е, Ф16, Ф18, Ф35, Гриппени, Рафалі і Міражі.

29.05-02.06 - безпрецедентні за масштабом і складом учасників маневри на фінському полігоні Роваярві. Артилерія і бронетехніка. 100 км від кордону з РФ. Полігон - найбільший в Північній Європі. Щось підказує, що натовська вояччина буде тепер там тренуватися без перерви.

відео дня

04-16.06 - навчання флотів (понад 30 кораблів) НАТО в Балтійському морі BALTOPS 23. Приймаюча країна - Естонія..

Що було б раніше?

Раніше б Росія, крім традиційного публічного вереску, влаштувала б дзеркальну активність. Якісь свої екзерсиси, запустила б авіацію, запустила б всяких "грибників" через кордон, щоб зіпсувати супостатам свято і т. д.

А зараз... тупо тиша. Нічого. Як так і треба.

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Проблема в тому, що від Печенги (біля кордону з Норвегією) і до Пітера у Росії дуже бідно з військами. До того ж чимала частина військ вже на кладовищах.

Місцевість там складна, але з точки зору оборони в нинішніх умовах – прохідний двір. Якщо партизани і озброєна опозиція заведуться там, мало не здаватиметься.

Якщо на навчаннях у Фінляндії трапиться збій навігації і війська заблукають, фіни можуть випадково відновити територіальну цілісність в межах 1938 року. Утрирую, звичайно. Але не сильно.

Напередодні великі натовські навчання були в Естонії.

29.05-09.06 - у Румунії також починаються навчання Saber Guardian-23 за участю 13 країн (10 тис. осіб).

Ось такий збіг.

Чисто з військової точки зору росіяни ЗОБОВ'ЯЗАНІ реагувати.

Але зараз вся натовська і не тільки вояччина бачить, що Москві реагувати просто нічим. Вона не справляється з такою кількістю вхідних.

НАТО елегантно показує Кремлю, що на північному заході у них діра в обороні. І що найбільш просунута частина російської армії - Північний флот - не витягне. Тому в Арктиці буде сумно.

У січні Шаайгу ділився планами на рахунок зміцнення оборони в цьому регіоні. У Карелії на базі інфраструктури розформованої 6-ї загальновійськової армії планується створити новий армійський корпус. Крім цього в цілому по РФ планується 7 мотострілкових полків переформатувати в дивізії (частина - в Західному ВО і на Північному флоті).

Але все це - час, великі витрати і потреба в масі людей і техніки. Звідки це все брати? Навіть російські експерти обережно кажуть, що всі ці плани - фікція.

Тиша з цього приводу в російських ефірах – насправді просто оглушлива.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти