Не ведіться на пропаганду вакцинації наосліп

7 листопада 2021, 19:49
Як би ми не викручували, рівень смертності вакцинованих дуже малий - в реальності близько 0.1-0.15%.
Моторошні кадри з антиковидних лікарень
Смертність нещеплених від коронавірусу-близько 5,3% / facebook.com/moz.ukr

Дані правлять світом. У тому числі в питанні про вакцинацію. Ось вам простий графік - співвідношення частки повністю вакцинованих і середньої кількості смертей на тижні з 25 жовтня і середнього рівня реєстрації інфекції протягом 7 днів середини жовтня (рівня смертності). Джерело - статистика Google. Графік побудований в Ексель моїми руками.

Є хтось, хто не бачить лінійної залежності? Фактично ми маємо справу зі стабільним рівнем смертності у нещеплених і стабільним рівнем смертності щеплених, реальний рівень смертності дає лінійна комбінація з коефіцієнтами, рівними відповідно 1-частка щеплених і, власне, частка щеплених.

читайте такожКиїв другий день поспіль б'є рекорди по смертності від COVID-19Очевидний висновок з графіку нижче - смертність нещеплених близько 5,3%! Порівняйте це з реальною смертністю в Ізраїлі, Польщі, Бразилії, UK або США і ви можете прикинути, наскільки мала смертність серед нещеплених.

відео дня

Я дуже сподіваюся, до речі, що ви все-таки не ведетеся на пропаганду наосліп і всі, хто прочита вищенаписане і подивилився на графік, вигукнуть, як Кіса Вороб'янінов: "Але дозвольте!" І правда - ви побачили абсолютно неможливу річ?

Молодці якщо побачили. Дійсно, якщо дивитися на графік формально, то стає очевидно, що смертність щеплених повинна бути... негативною, щось близько мінус півтора відсотків! Нуу-так не буває навіть в Росії. Будь-яка смертність позитивна. Можливо, ми щось плутаємо з даними?

Ні, з даними все в порядку - до речі навіть більш в порядку, ніж ми могли б думати: схоже російські дані грубо відповідають дійсності, інакше б Росія лежала поза трендом.

Чому ж ми отримуємо такий антинауковий результат? Раз висновок очевидно невірний, значить невірна передумова. Яка? Дуже проста - що рівень смертності невакцинованих не змінюється при зміні частки вакцинованих. Очевидно що при зростанні частки вакцинованих рівень смертності тих, хто відмовився робити вакцину теж падає. Чому - легко пояснити: по-перше вакцинування йде в старших віках з випередженням; по-друге, рівень вакцинованості позитивно впливає на навантаження на клініки; по-третє, чим більше рівень вакцинованості в країні, тим вище швидше за все рівень проникнення медицини взагалі і її якості, в тому числі здатності виходжувати хворих. Але як би ми не викручували, рівень смертності вакцинованих дуже малий - в реальності щось типу 0.1-0.15%. А рівень смертності невакцинованих у співтоваристві, де вакцин немає - 5.3%.

Це статистика, чувак - це наука, на відміну від "А у моєї подруги у одного троюрідна тітка..." або "я сам закінчив два курси медичного в Сизрані в 1970...". І це наука каже - краще вакцинуйтеся.

Не ведіться на пропаганду вакцинації наосліп

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти