Навіщо Порошенку яскраве шоу та його грандіозна зустріч в аеропорту

14 січня 2022, 19:30оновлено 18 січня 2022, 10:19
Гучне затримання Порошенка в аеропорту для влади – це спроба замаскувати більш серйозні проблеми.
СІЗО на Порошенка не чекає
Порошенку нічого не загрожує, окрім домашнього відпочинку в його комфортабельному маєтку, тобто домашнього арешту / УНИАН

Колишній президент України Петро Порошенко повертається в Україну 17 січня, і його прихильники готують йому в аеропорту грандіозну зустріч. Влада теж готується зустрічати Петра Олексійовича – арештом. Це – Україна, і тут немає, на жаль, ані державної таємниці, ані таємниці слідства. Тому Порошенко і його оточення добре знають, що на нього чекає. От вони й хочуть, щоб саме під камери на Порошенка вдягнули кайданки і повезли на допит, А далі на нього чекає домашній арешт, як Медведчука.

Україна – карнавальна країна. Тож Порошенко обов’язково буде апелювати до громадськості і міжнародної спільноти. Аби все це виглядало переконливо, Порошенку потрібне шоу під час зустрічі його в аеропорту: аби було якомога більше його прихильників, аби сталися якісь зіткнення із правоохоронцями в аеропорту. Тобто він хоче зрежисувати те, що відбулося стихійним чином, коли зустрічали Саакашвілі. Тоді прихильники Саакашвілі перекрили дорогу, якою його везли, тож його довелося відпустити. Зрештою, Саакашвілі вийшов на волю за бажанням прихильників, і правоохоронці нічого не змогли вдіяти.

Петро Порошенко хоче зрежисувати подібний сценарій, аби отримати гарні відеокадри, які потім будуть активно демонструватися на Прямому і П’ятому телеканалах, а також обов’язково розсилатися до американського посольства та посольств європейських країн. Це робитиметься з тим, щоб переконати всіх у тому, що Порошенка політично переслідують.

відео дня

Тобто це – форма захисту Порошенка, і не більше того.

Втім, я би не проводив паралелі між історіями Порошенка і Саакашвілі. Я знаю їх обох досить давно і достатньо добре. Саакашвілі, повертаючись у Грузію, вважав, що його не затримають, бо він переможе на виборах із власною партією. Але його затримали, і в нього почалися реальні серйозні проблеми. Натомість Порошенко чудово розуміє, що після повернення в Україну, його затримають. Але він так само добре знає, що йому нічого не загрожує, окрім домашнього відпочинку в його комфортабельному маєтку, тобто домашнього арешту. Іншими словами, СІЗО на нього не чекає.

Повернення Порошенка в Україну – змушене, бо його рейтинг починає падати через те, що влада розповідає, що він ховається. Тимошенко свого часу не ховалася, Луценко не ховався, Саакашвілі не ховався, а Порошенко – ховається, тобто він є боягузом.

Якщо ж Порошенко повернеться в Україну, і відбудеться це яскраве шоу, спочатку його рейтинг на 2-3% зросте. Але згодом, за пару місяців, якщо триватиме цей домашній арешт, буде та ж сама історія, що і з Медведчуком – про нього почнуть забувати. А якщо ще й буде накладено арешт на майно Прямого і П’ятого каналу (так буде у випадку, якщо влада діє за шаблоном і вчинить так само, як і з Медведчуком), рейтинг Порошенка почне стрімко падати, і про нього просто забудуть.

читайте такожДо "діда Лук'яна" Порошенко не відправиться

Здавалося б, у Порошенка, на відміну від Медведчука, є доволі активний і відданий фан-клуб, але це – хибне враження. Цей фан-клуб, по-перше, спонсорований, по-друге, тримається навколо популярного переможця, але не навколо невдахи, що сидить під домашнім арештом.

Що стосується влади, то вона не може не брати участь у шоу і провести затримання Порошенка пізніше з двох причин.

  • По-перше, влада об’явила антиолігархічну кампанію, і в її рамках потрібно щось робити. І Порошенко тут найбільш зручний.
  • По-друге, Порошенко викликає особисто у Зеленського неприємні відчуття, тобто включається особистісний момент: Зеленський хоче дістати Порошенка. І тут особливо ніхто не розмірковує, які наслідки це затримання матиме для влади, чи спрацює це їй на користь. Тут працює лише один момент у Зеленського: "Порошенко мені не подобається, і я повинен щось із ним зробити". До того ж, влада вважає, що у неї її достатньо потужна інформація машина, яка зможе перекрити той негатив, який може виникнути.

Коли Порошенко буде затриманий, рейтинги Зеленського можуть трошки зрости – на 1-2%. Але це буде тимчасове зростання. Це можна порівняти з кліматом і погодою: сталий рейтинг – це клімат, і він дуже важко змінюється (у Зеленського лишається достатньо високий сталий рейтинг), натомість погода – це, зокрема, температура, яка коливається і є то холодною, то теплою. І це невеличке зростання рейтингу Зеленського, яке може відбутися – на рівні погоди: 1-2% підтримки можуть додатися, а потім вплив економічних та міжнародних факторів їх знову забере. Адже економічна та міжнародна ситуація набагато суттєвіше впливають на рейтинги влади.

читайте такожУ Порошенка є шанси, поки народ не зрозуміє, що він повертається

Таким чином, яскраві події можуть лише трошки змінити "температуру" на 1-2 градуси, тобто рейтинги на 1-2 пункти, але загалом це проблем для влади не вирішить. Тож це лише спроба влади маскувати проблеми.

Що стосується можливої реакції західних партнерів України, то жодних заяв про те, що у нас почалися утиски політичних опонентів влади, не буде. Заходу зараз не до того, тож момент команда Зеленського обрала зручний. Адже Захід зараз зосереджений на серйозних переговорах із Росією, а тут ще й Казахстан додає клопоту, і не відомо, як там розвиватимуться події. Відтак, Захід сьогодні непокоять більш важливі проблеми, а тому затримання Порошенка він може навіть не помітити.

Хоча, скоріше за все, стримана негативна реакція Заходу на це затримання буде, але жорстка реакція і вимоги негайно відпустити навряд чи будуть.

До того ж, максимум, що загрожує Порошенку – домашній арешт. Ув’язнений він не буде. Доказова база проти Порошенка по цій справі вкрай несерйозна. У суді у Порошенка будуть всі шанси виграти, бо персонально йому інкримінувати за цією справою нема чого. Це просто шоу. Тобто не можна довести, що він свідомо надавав накази не на користь України. Йому намагаються інкримінувати державну зраду, але доказів особисто проти нього немає.

читайте такожЯк Порошенко приміряв треуголку Наполеона і френч Сталіна

Якби влада справді хотіла звинуватити Порошенка у державній зраді, починати потрібно було з "Мінська" або з того, як Гіркін вийшов зі Слов’янська, або з Іловайська і "зеленого коридора" – тут можна було б знайти справжні докази державної зради Порошенка. А у постачанні вугілля з непідконтрольних територій можна шукати лише якісь економічні порушення, а не державну зраду, та й то, не президента, а міністрів чи інших чиновників. Тому Порошенко чітко знає, що йому нічого не загрожує.

Чому влада не береться розслідувати ті події, де можна було б знайти державну зраду Порошенка? Все просто: по цих питаннях Захід реагуватиме достатньо гостро і жорстко, тому що, якщо Порошенку інкримінуватимуть антиукраїнську позицію у 2014-2015 роках, він почне посилатися на "вимоги Заходу", а ні США, ні Європа цього дуже не хочуть. Саме тому Зеленський не наважується на такі дії – він може лише імітувати справи проти Порошенка заради тимчасового зростання рейтингу.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти