Не мир, а війна: Росія готується атакувати Україну

5 липня 2021, 06:30
Росія готується для проведення військових операцій проти України, модернізація бойової техніки та маневри спрямовані на протистояння з українською армією.
Росія, війська, зброя
Росія готується атакувати Україну / Reuters

Танки Т-72Б3 російської 150-ї мотострілецької дивізії на кордоні з Україною оснастили козирком від українських "Джавелінів".

Цікаві маневри проводить Південний військовий округ ЗС РФ на самому кордоні з Україною. Як відомо, на кордоні з Україною у 2017-му році Росія розгорнула нову 150-ту мотострілецьку дивізію, яка оснащується найсучаснішими видами озброєнь і є, по суті, оперативним резервом 1-го і 2-го армійських корпусів ЗС РФ на Донбасі, входить до складу 8-ї загальновійськової армії. Ця армія безпосередньо веде бойові дії на території України.

Після квітневого загострення, яке спровокував Путін поблизу кордонів України, Південний військовий округ проводить нові маневри, і 150-та дивізія показала нове обладнання для своїх танків - Т-72Б3.

відео дня

Цей тент, схожий на навіс від сонця, є екраном протиракетного захисту. Як відомо, ракети "Джавелін", які знаходяться на озброєнні ЗС України, вражають ціль у верхню проекцію, тобто б'ють у найменш захищену частину танка. Також кидаються в очі навісні блоки захисту на бортах танка.

Для захисту від атак керованих ракет, в тому числі зверху, танки США і країн НАТО зараз оснащуються унікальною ізраїльською системою активного протиракетного захисту "Трофі". Росія 30 років веде розробку своєї системи активного захисту "Арена", проте терміни прийняття на озброєння "Арени" постійно переносяться, і російські танки як і раніше беззахисні від багатьох видів протитанкового озброєння.

Війна на Донбасі показала, що кілька новітніх Т-72Б3 були підбиті українськими воїнами за допомогою старих радянських гранатометів РПГ-7.

читайте такожТретя світова війна через Крим: Україну попередили про небезпекуГоловним козирем в озброєнні української армії є насиченість військ керованими протитанковими ракетами типу "Стугна", "Корсар" і "Джавелін". Особливо небезпечні "Джавеліни", які не залишають російським танкістам жодних шансів. Російський наступ призведе до великих втрат у бронетехніці, оскільки російські танки не захищені від масованого застосування українською піхотою керованих ракет.

Очевидно, плануючи вторгнення до України, російське командування ухвалило рішення підвищити захищеність своїх танків від основних вражаючих факторів. Однак Росія технологічно сильно відстає від Заходу, і змушена винаходити простіші засоби пасивного захисту.

Звичайно, такий примітивний козирок не є гарантією виживання для Т-72. Але російські танкісти сподіваються, що шансів вціліти буде більше, завдяки підриву "Джавеліна" на дистанції, і розсіювання кумулятивного струменя. Російським танкістам залишається тільки молитися, щоб ця генеральська задумка хоча б в деяких випадках спрацювала.

читайте такожКулеба розкрив плани НАТО у разі військового вторгнення РФ в УкраїнуОднак оцінити ефективність цього козирка проти тандемної бойової частини "Джавеліна", яка забезпечує пробиття захисту двома зарядами, можна тільки під час реальних бойових дій. Країни НАТО обрали інший шлях - оснащення сучасних танків системами активного захисту, які перехоплюють ракети на підльоті.

Головний висновок для української політики - всі ці модернізації виробляються не для війни з НАТО - Росія готується для проведення військових операцій проти України, модернізація бойової техніки і маневри спрямовані на протистояння з українською армією. Жодних мирних домовленостей з Україною Росія не планує, ресурси спрямовуються не на мир, а на війну, і Росія готується до активних наступальних операцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти