Не треба мовчати: блокування поляками України - це не дружба

23 листопада 2023, 19:22
Ми їм платимо портові збори, ми користуємося їх ліцензійними і митними складами, ми часто завантажуємо в їх літаки і піднімаємо їх економіку.
Польша
Польща блокує вантажоперевезення на кордоні з Україною / Колаж: Главред, Фото: Львів, RMF FM

Про наші фури і поляків. Мабуть, не всі тут памʼятають, але в 90-х головними гравцями на українському і європейському ринку вантажних автоперевезень були не поляки - а німці, французи і італійці.

Їхні фури і їхні водії возили більшу частину вантажів по всій Європі. І саме вони на цьому заробляли. Але в 2000-х зʼявилися польські перевізники, які своїми низькими цінами і кращою якістю витіснили водіїв старої Європи.

Тому що готові були працювати більше. Тому що готові були заробляти менше. Тому що хотіли жити краще. І ринок обрав тоді їх. Бо ринок завжди обирає краще.

відео дня

І щось я не памʼятаю тоді, щоб французи і німці брали в облогу польські кордони, щоб блокували польські фури і знущалися з польських водіїв і споживачів. І не треба про це мовчати. Бо те, що зараз роблять поляки з блокуванням України - це не дружба і не сусідські відносини. Навіть без війни. Навіть якби це були мирні часі.

І це не має жодного відношення до ринкової економіки і європейських цінностей. В Україні закриті порти, закриті аеропорти. Ми всі - всю свою логістику побудували через аеропорти і морські порти Польщі - бо вони наші добрі сусіди. Могли побудувати через Геную. Могли побудувати через Констанс. Але більшість з нас добровільно обрала братів поляків.

Ми їм платимо портові збори, ми користуємося їх ліцензійними і митними складами, ми часто завантажуємо в їх літаки і піднімаємо їх економіку. Два місяці назад - привезти контейнер з Ґданська в Київ коштувало 1500€, а зараз 6000€. В 4 рази - бо все стоїть.

Поляки все заблокували і фактично взяли нас в облогу. А насправді, наші водії і наші перевізники - це поляки зразка кінця 90-х. Наші голодні до роботи. Наші готові довозити швидше. Наші готові працювати дешевше. Це ринок, і ринок сьогодні обирає українців.

Я хочу нагадати, що українці - не тільки біженці і не тільки підприємці. Там в Польщі працюють і платять податки десятки тисяч простих українців. Наші громадяни залишають там гроші на АЗС, зупиняються в їхніх готелях, скуповуються в їхніх магазинах, харчуються в їхніх ресторанах, купують квитки на їхні потяги, автобуси і літаки.

Досить ховати очі і боятися казати правду. Наші люди не дармоїди, не прокажені. Фактично, наші громадяни піднімають економіку Польщі своєю працею і своїми витратами там. І ми маємо повне право відстоювати і отримувати ті європейські цінності рівності і пропорційності, про які так гучно люблять говорити наші сусіди.

А те, що вони зараз роблять з нашими водіями, з нашим експортом і імпортом - це точно не дружні і не сусідські відносини.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти