Не ображайте орків – грабують, ґвалтують і вбивають в Україні росіяни

22 квітня 2022, 06:36
Примирення українців і росіян не буде в найближчі сто років.
На Україну напали росіяни, росіяни, російські фашисти і окупанти, але не орки
Росія – типова держава фашистського типу на чолі зі своїм фюрером Путіним / Reuters

Я не військовий експерт, і всі мої міркування про бойові дії – не більше ніж думки стороннього. Але моє ремесло от уже більше 20 років – це війна в знаковому полі. Інформаційна війна.

І тут я вважаю себе людиною, яка в дечому все-таки зуміла розібратися.

І термінологія, терміногенез є фундаментальною частиною цієї битви за людські уми, за людську свідомість і за формування світогляду. "Як ти яхту назвеш, так вона і попливе". Терміни, назви і самоназви дуже багато визначають.

відео дня

Ця війна теж породила багато нових термінів.

І найважливіші з них – як ми називаємо наших ворогів, які вторглися в нашу країну, хто вони?

Рашисты? Орки? Орда? Я проти.

Поняття рашизм уже навіть увійшло до Вікіпедії. І це шлях неправильний.

Як нас називають наші вороги? Фашисти. Нацисти. Нацики. Бендерівці. При цьому уникаючи нас називати так, ким ми всі є насправді – українцями. Хоча іноді – украми, кропами або додаючи приставку "укр" до перерахованих вище термінів.

Я вже писав, що головною методикою російської пропаганди є безмежна брехня. І, дотримуючись цієї методики, вони нас будуть називати тими, ким ми не є. У їхній картинці світу українці і росіяни – братні народи, а воюють вони не з братами, а з деякими виродками – фашистами, укрфашистами. І ми, придумуючи для них нові назви, йдемо їхнім же шляхом, слідуємо брехні. А що може перемогти брехню? Тільки разюча правда.

читайте такожЧому війна в Україні для Росії закінчиться крахм держави і революцією

А правда полягає в тому, що цю війну почала і веде проти України і українців Російська Федерація і росіяни. І на нашу землю прийшли не якісь міфічні ра**исти, які несподівано звідкись з'явилися (прилетіли з іншої планети?), не орки з фентезі Толкіна, не ординці з далекого історичного минулого, а справжнісінькі росіяни. Російські окупанти.

Не потрібно ображати орків. Залиште їх у казках і фільмах. Не вони вбивають українських дітей, ґвалтують жінок, грабують і руйнують наші будинки, зносять наші міста. Це роблять якраз справжнісінькі росіяни.

Не називаючи їх росіянами, ми що, теж не можемо прийняти, що вчорашні "брати" – це наші вороги? Ми залишаємо їм шанс на примирення? Не буде ніякого примирення в найближчі сто років.

Перейменування дає можливість громадянам Росії уникнути відповідальності. Мовляв, ми тут ні до чого. Це не ми. Це вирощена Путіним особлива порода людей, десь у таємних підземеллях, яких він послав в Україну. Путінські орки і ра**исти. Ні, це ви – росіяни.

читайте такожЯдерний удар все ближче: чому Росія не може собі дозволити програти війну в Україні

Росіяни – назва, що об'єднує всіх громадян Російської Федерації. Тому що військовими злочинцями виявилися не тільки етнічні росіяни, але й всі, хто населяє територію РФ і приймає злочинну владу Путіна – чеченці, осетини, татари, башкири, дагестанці, буряти та інші. Всі, хто відносить себе до російської держави і кого об'єднує ця назва – росіяни.

Під час Другої світової наші діди і батьки як називали ворогів? Німець. Я пам'ятаю свої дитячі ігри у війну. Наші і німці. І німці довгі роки відмивалися від цієї колективної ганьби і почуття провини за скоєне їхніми співвітчизниками в минулому столітті. І це було справедливо. Якби переважна більшість німців, жителів Німеччини не прийняла Гітлера, як свою законну владу, то жаху Другої світової війни, мільйонів жертв, не було б. Знищували євреїв, слов'ян, завойовували країни і народи не тільки запеклі нацисти, а й прості німці.

І всі росіяни не повинні уникнути своєї відповідальності, провини і ганьби за те, що 30 років сприяли, радісно підтримували і брали участь у створенні загрози для всього світу. А деякі росіяни відповідальні за те, що не чинили опір, не виходили на свої майдани і просто боягузливо мовчали. І нехай у майбутньому всім росіянам буде соромно називати свою приналежність до російської держави, показувати свій паспорт з двоголовим птахом-мутантом. І їм доведеться пройти свій шлях усвідомлення злочинної сутності своєї держави, свого "особливого" російського світогляду, "російського шляху" і "русского мира". Доведеться пройти через колективне покаяння за скоєне їхніми співвітчизниками на цій війні.

читайте такожЯк і чим закінчиться війна в Україні - три сценарії

Тепер про фашизм. Російська пропаганда брехливо стверджує, що в Україні фашистський режим. І саме від фашизму вони прийшли нас "рятувати".

Що таке фашизм, якщо простими словами? Це побудова такого суспільства, де всі його члени підпорядковані єдиній ідеї, мають спільні цілі і єдиний світогляд. Всі визнають безмежну, незмінну і повну владу національного лідера, фюрера, дуче. Автором класичного фашизму був Муссоліні, і термін цей утворився від латинської назви міцно пов'язаного пучка хмизу – фашини, який легіонери застосовували, щоб подолати під час штурму фортифікаційні рови, огороджувальні фортеці. Всі в суспільстві повинні бути міцно пов'язані спільною ідеєю для подолання перешкод. У фашистському суспільстві неприйнятне інакомислення. І з інакомислячими ведеться непримиренна боротьба. Фашизм – ідеологія ліва. Тому що лідер, влада, держава – сакральні, а права і свободи особистості тут неприйнятні – їх замінює воля держави.

Олександр Невзоров вважає, що фашизм тому сильний і легко приймається масами людей, що він спирається на базові інстинкти людини. Зараховувати себе до агресивної, сильної зграї, які пожирає особин, що відрізняються від зграї – це безпечно і зручно. Це тваринний інстинкт. Але людина чим більше відмовляється від тваринних інстинктів, тим більше вона людина. Породження цивілізації, а не тваринного світу.

читайте такожБез ядерної крапки у війні проти України Путіну не обійтися

Чи є Україна фашистською державою? Наша влада в руках фашистів? Повна нісенітниця. Україна швидше антифашистська країна. Влада у нас виборна. Політика конкурентна. У суспільстві і в політиці різноманітність ідеологій і світоглядів. Українці визнають своє право на повстання. І як тільки їхнім правам і свободам держава починає погрожувати, вони це право реалізують – виходять на майдан. Відкриті прихильники фашизму тут є? Так, як і в інших країнах. У тій самій Росії їх куди більше. Але у нас вони є дуже малою частиною нашого суспільства і ніколи не були при владі.

А Росія? Типова держава фашистського типу на чолі зі своїм фюрером – Путіним, що узурпував всю владу. Держава, що зневажає будь-яке інакомислення. Тому і термін "фашисти" застосуємо сьогодні до росіян, до російської армії. Не ра**исти, а росіяни і російські фашисти. Не ординці і орки, а росіяни і російські окупанти.

І трохи про етнічне походження.

Під час Другої світової багато німців, зрозумівши, в яку прірву Гітлер веде Німеччину і весь світ, стали на шлях боротьби з ним. Емігрували до США Ремарк, Ейнштейн, Марлен Дітріх і тисячі інших жителів Німеччини. І кожен по-своєму виступив проти німецького фашизму і нацизму, відкрито ставши на строну Добра у світовій війні проти Зла.

Чи знаєте ви, що найчисленніша етнічна група в США – не англосакси. Німці. Німецькі емігранти з Європи. Але вони себе називають – американці.

Чи є такі росіяни? Так. Їх чимало живе в Україні. Але тепер вони остаточно вважають себе українцями, громадянами України, і етнічне походження тепер для них не має значення. Вони – частина української нації, що відбулася. Політичної нації. Щоб бути частиною української нації, тепер не важливо бути етнічним українцем – тепер це і росіяни, і євреї, і татари, і угорці, і румуни, і роми, і навіть пуштуни.

Остаточні "скріпи" нашої нації забезпечив ніхто інший, як сам Путін. Напавши на нашу країну, він змусив нас стати єдиним народом.

читайте такожРізанина в Бучі та російський нацизм: чому Європі важливо зрозуміти суть війни в Україні

А російські іммігранти? Є й такі. Їм складно зараз, але врятувати їх може тільки відкрита і однозначна позиція – якщо вони в цій війні на боці України, якщо вони ведуть свою війну з фашистською Росією і Путіним. Хтось на інформаційному фронті, а є й ті, хто зі зброєю в руках. Значить, свою відповідальність вони за цю війну прийняли і свій шлях очищення вони вже почали. Багато хто вже давно, багато років тому.

І чимало з них, хто досі має російське громадянство, сьогодні всерйоз задумалися про відмову від цього токсичного статусу.

Показовим є приклад Олександра Невзорова. Він "офіційно" відмовився від етнічної приналежності до росіян і попросив себе вважати людиною без національності. Громадянином світу.

На Україну напали росіяни, росіяни, російські фашисти і окупанти.

Український режисер Сергій Сотниченко, опинившись у самому пеклі – в центрі боїв в Ірпені зі своєю старенькою мамою, у своїх "передсмертних" ютуб-відео з підвалу, такими словами російською мовою розповідає про це: з цього боку стріляли росіяни, а з того – наші.

Сергій Гайдай, політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти