Не прокол, а раціоналізм: навіщо Зеленський дав громадянство Невзорову

4 червня 2022, 18:45
РФ - це фактор, з яким нам доведеться співіснувати. А значить нам потрібно створювати потужний інформаційний фронт і працювати з ще живими верствами російського суспільства.
Невзоров, паспорт
Надання українського громадянства росіянину Олександру Невзорову викликало суперечки в соцмережах / Instagram і УНІАН

Надання українського громадянства Невзорову викликало хвилю суб'єктивних оцінок у одних і спробу в черговий раз атакувати президента країни Володимира Зеленського - у інших.

Основний посил критики, там де є спроба смислів - це звинувачення в "ірраціональності" дій влади.

Мовляв, нинішня влада таким чином, намагається закрити внутрішній гештальт щодо свого колишнього позиціонування по відношенню до РФ (спроба мирних переговорів, нормандський формат тощо) і концепція "хороших росіян" для цього максимально підходить.

відео дня

На думку авторів подібної критики, це створює у деяких політиків при владі переконання у своїй правоті, коли вони шукали нові форми діалогу.

Мовляв, якщо "хороші росіяни" існують, то і діалог можливий.

На мій погляд, надання громадянства Невзорову - це якраз максимальний прояв раціональності і прагматизму з боку Зеленського.

читайте такожЯк Росія стала периферією, або Чим для України обернеться громадянство НевзороваЧому на Заході активно переманювали представників радянської інтелігенції і давали притулок вигнанцям: Баришніков, Нурєєв, Галич, Бродський і багатьом іншим?

Думаєте, вони шукали "хороших радянських". Аж ніяк.

Чи не усвідомлювали вони ризик того, що серед втікачів можуть бути і агенти КДБ? Усвідомлювати.

Чому тоді вони діяли саме так, а не в ірраціональній концепції "поганих радянських"?

Головна причина - розуміння того факту, що розпад противника прискорить концепція кращої альтернативи для жителів Союзу, а не концепція обложеної фортеці, коли кожен втікач буде повертатися назад.

Саме тому Захід вів агітацію через свої радіостанції, які в Союзі глушили (Бі-бі-сі, Радіо Свобода, Голос Америки), надавав притулок втікачам і вигнанцям, особливо з числа відомих, публічних осіб.

Надавав максимальну підтримку в'язням режиму і борцям з ним (Сахаров, дисиденти).

Щодо РФ ми повинні зрозуміти одну просту річ. Незалежно, коли закінчиться ця війна, це протистояння надовго.

Якщо ми хочемо перемогти, потрібно формувати свою інформаційну та ідеологічну політику щодо РФ. Потрібно працювати з росіянами, які не підтримують війну проти України. Потрібно створювати медіа, що працюють на російську аудиторію, потрібно співпрацювати з російськими опозиційними силами, вести агітацію, працювати з російською молоддю, пояснюючи їй весь жах війни, затіяної політичними геронтіонами, що вийшли з СРСР.

РФ - це фактор, з яким нам доведеться співіснувати, якщо звичайно не перебувати в солодкій ілюзії про наш парад на Красній площі.

А значить нам потрібно створювати потужний інформаційний та ідеологічний фронт і працювати з ще живими верствами російського суспільства, посилюючи Україну і послаблюючи суперника.

Якщо ж ми своєю стіною зарозумілості створимо залізну завісу для всіх росіян, то від цього виграють лише ідеологи нового Євразійського фашизму, які скажуть: там вас не приймають - тепер тільки з нами, до смерті.

Під час Другої світової, і в Британії, і в СРСР, створювали спеціальні радіостанції, де такі великі німці як Бертольд Брехт, Герман і Томас Манн і багато інших, агітували своїх співвітчизників проти нацизму.

Багато з таких втікачів стали кістяком німецьких адміністрацій після війни.

читайте такожЯк такого паспорта поки немає: Невзоров розповів, як отримав українське громадянствоТобто Захід не тільки послаблював фашизм, а й створював еліти, на які міг спертися після війни в частині денацифікації Німеччини.

Я можу висловити свою думку, яку у нас зараз не підтримають: на мій погляд, після війни нам потрібно створювати умови для переїзду до нас російського креативного класу, підприємців середньої руки з їх капіталами, які не замазані співпрацею з політичним режимом і готові визнати територіальну цілісність України.

Таким людям можна видавати інвестиційне резидентство, тобто всі права громадянина, крім прав обиратися і бути обраним, із забороною брати участь у політичному житті України, купувати ЗМІ тощо.

Ми ж готові були приймати білоруських айтішників, незважаючи на гидоти злочинів режиму Лукашенка.

Це послабить РФ і посилить нас. І саме за таким принципом і потрібно сортувати інструменти державної політики, а не намагатися догодити будь-якій суб'єктивності та емоційності.

Все, що посилює Україну і послаблює РФ - має використовуватися.

У зв'язку з цим, українське громадянство Невзорова - це найбільша інформаційна перемога України, з урахуванням його впізнаваності і популярності в РФ.

Якщо порівнювати з іншими сферами, це ніби головний російський "газовик" Міллер щиро погодився консультувати Нафтогаз у судовому процесі проти Газпрому...

Так, у багатьох будуть питання, наприклад у литовців. Але на війні, як на війні. Литовці теж зацікавлені в нашій перемозі і саме тому повинні зрозуміти значимість таких рішень.

Критикувати Зеленського за слабку медійність - це, вибачте, моветон.

Якщо він вирішив, що для інформаційної війни України проти РФ потрібно дати громадянство Невзорову, значить для цього були вагомі підстави.

І це тільки початок.

читайте також"Ваш фюрер давно звихнувся!": Невзоров передав полум'яний Привіт послідовникам ПутінаФормат РФ як закритої фортеці дуже небезпечний для нас, адже тоді зі зміною поколінь в Росії не відбудеться зміна чільної політики, а нам потрібно, якраз, зворотне.

Плюс - максимальне ослаблення РФ з метою мінімізації її можливостей вести агресивні війни проти сусідів.

Попереду - створення спеціальних інформаційних ресурсів, що працюють на РФ і робота з опозиційними російськими силами, національними суб'єктами Федерації, з метою припинення Євразійської бійні.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти