Не варто недооцінювати ворога: що відбувається на фронті

24 липня 2024, 08:10
529
Останнім часом дедалі частіше в зоні БД стали фігурувати 130-мм іранські та північнокорейські снаряди.
Не варто недооцінювати ворога: що відбувається на фронті
Війна в Україні / Колаж: Главред, фото: 53 окрема механізована бригада, УНІАН

Сімдесятирічна М-46 знову в справі або нічого смішного... Дуже часто чув на свою адресу: Не варто недооцінювати ворога. На це я завжди відповідав - але й переоцінювати не комільфо. Але зараз я спостерігаю абсолютно недоречні саркастичні рефлексії про появу в зоні БД 130-мм гармати корпусної артилерії М-46.

Річ у тім, що нашим інформаційним простором лине хохма про те, що РОВ стали використовувати гармати, які виробляли з 1948 року. До того ж, ця хохма лине із запізненням, адже М-46 почали знімати зі зберігання ще наприкінці літа 2023 року. Але, не про те, мова...

На перший погляд, це не зовсім розумно з боку РОВ знімати зі зберігання гармату, не просто настільки стару, а й із вкрай специфічним для радянської/російської артилерії пострілом 130-мм. Але насправді це не зовсім так і розконсервація М-46 цілком логічний і розумний крок з боку ворога.

відео дня

Річ у тім, що М-46 була виведена зі зберігання як елемент протидії західній артилерії 155-мм, що має перевагу над радянськими/російськими 152-мм і 122-мм за точністю і дальністю. Особливо за дальністю.

Стара ж радянська гармата М-46 має дальність стрільби штатним пострілом на 27,5 км. Проблема для РОВ тільки в тому, що радянські боєприпаси 53-ВОФ-482В і 3ВОФ43 в придатному для застосування стані практично не збереглися, а їх виробництво в сучасній Росії відсутнє. Але, не біда, є ж Іран і КНДР!

Останнім часом все частіше в зоні БД стали фігурувати 130-мм іранські та північнокорейські снаряди. Тут варто зазначити, що Іран є одним з найбільших операторів М-46, так само як і КНДР. При цьому в Ірану є нове покоління 130-мм боєприпасів підвищеної могутності з дальністю ураження цілі до 44 км.

Тому можна скільки завгодно сміятися над сімдесятирічною старенькою М-46, але це не той випадок, коли такі глузування доречні. М-46 і справді є проблемою в зоні БД, виводячи гаубичне протистояння на паритетний рівень за дальністю ураження цілей.

Так, поява в зоні БД М-46 - це один із доказів виснаження російських запасів і резервів. Так, це доказ деградації російської армії. Але, в даному випадку, краще б вона не з'являлася, як такий доказ, ніж навпаки.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти