Не така та Польща мала і немічна

22 лютого 2024, 06:10оновлено 22 лютого, 19:40
Виявляється, Польща робить правильно, бо "все рівно гроші осідають в офшорах".
Не така та Польща мала і немічна
Польща зерно/ коллаж Главред, фото УНИАН и Facebook

Яку ситуацію не візьми, а шукати ворога всередині України нашому люду подобається більше. Воно ясно, що так безпечніше і легше.

Здавалось би - ну, наскільки очевидна ситуація - ЄС приймає рішення на підтримку України зняти усі бар"єри на шляху торгівлі з Україною. Польща підтримує це рішення. А далі починає йому протидіяти, вводячи якісь заборони, перешкоди і тд.

Кому в Україні погано від того, що наше зерно продається закордон? А не так все просто! Все рівно мобілізується армія ФБ-писак, яка негайно починає "захищати" Україну від України.

відео дня

Виявляється Польща робить правильно, бо "а все рівно гроші осідають в офшорах".

Починаємо розбиратися - українські сільськогосподарські підприємства сплатили 63,8 млрд грн податків у бюджети всіх рівнів у 2022 році та 70,1 млрд грн сплачено податків в 2023 році. Це колосальні суми.

Але все рівно Польща хороша, а ми ні, бо в Польщі "все для людей, а у нас - для олігархів".

Розбираємось.

До війни в сільському господарстві України працювали понад 75 тис підприємств, з поміж яких 90% — мікропідприємства з середнім розміром до 100 га. Крім того сільськогосподарським виробництвом також займалися близько 3,9 млн особистих селянських господарств (мікро фермери), що оброблювали понад 6,1 млн га с.-г. земель. – середній розмір 1,5 га.

На піку свого розвитку в 2013 році великі аграрні компанії (115 одиниць) оброблювали близько 6,0 млн. га. В останні 10 років в Україні спостерігалися зворотні тенденції з де консолідації земель. Малі та середні виробники виявилися більш гнучкими до сучасних зовнішніх та внутрішніх викликів.

Станом на початок війни сукупний земельний банк великих аграрних компаній становив менше 4,0 млн га або близько 10% від всієї площі с.-г. земель України.

Загалом в структурі виробництва сільськогосподарської продукції домінуючу роль продовжують займати особисті селянські господарства (мікро фермери). До війни вони виробляли в середньому 41% всієї продукції. Великі аграрні компанії забезпечували 23% продукції, інші категорії виробників — 36% відповідно.

Ну, ок, може звичайно не все в Україні олігархи і не всі гроші за олію в офшорах осідають. Але ж польські фермери нам гроші на допомогу давали, а ми їм ринок обвалили.

Розбираємось.

Експорт пшениці, ячменю, кукурудзу, ріпаку з Украни до Польщі не відбувається. Все зерно іде транзитом. Лише невеликі об’єми насіннєвого ячменю та кукурудзи експортувалися в поточному році безпосередньо до Польщі.

Транзит через кордони Польщі, тонн

01 січня - 10 лютого 2024

товар - Транзит - Експорт до Польщі

пшениця - 61 668 - 0

ячмінь - 4 918 - 114

кукурудза - 170 008 - 128

ріпак - 67 140 - 0

303 733 242

Не така та Польща мала і немічна, щоб через 242 тонни українського збіжжя аграрний ринок обвалився і фермери, втративши роботу, побігли український кордон блокувати.

А! Ну тоді це тому, що влада не приділяє цьому питанню увагу!

Ось це правда. Правду нікуди діти - польська влада самоусунулась від проблеми з низки внутрішньополітичних проблем та "сховалась" за тезою про невід"ємне право поляків на протести.

А у нас частина українців жити не може без комплексу меншовартості. І якщо відчувати свою упослідженість перед росією вже не виходить, шукають новий об"єкт для преклоніння. Адже ж не може так бути, щоб ми не найгіршими були.

Хто такий Богдан Яременко

Богда́н Васи́льович Яре́менко (нар. 25 вересня 1971, Київ) — український дипломат, політик і громадський діяч. Надзвичайний та Повноважний Посланник 1-го класу, генеральний консул України в Стамбулі (з 2010), за сумісництвом представник України при Організації чорноморського економічного співробітництва (2010—2013). Народний депутат України 9-го скликання.

Голова правління заснованого українськими дипломатами благодійного фонду Майдан закордонних справ, повідомляє Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти