Недосяжна Луна-25 і деградація російської космонавтики

20 серпня 2023, 23:26
Станція "Луна-25" насправді не є якоюсь високотехнологічною, революційною розробкою.
Луна-25
Луна-25 / Колаж Главред, фото pixabay, Роскосмос

23 серпня 2021 року я, на сторінках "Інформаційного спротиву" публікував матеріал про станцію "Луна-25", під назвою "Недосяжна Луна-25 і деградація російської космонавтики".

Дана стаття, 2 роки по тому, виявляється все так само актуальною. Наведу її текст нижче:

"Російська Федерація продовжує позиціонувати себе як космічну державу, хоча за останні не просто роки, а десятиліття, їй особливо похвалитися на даному терені нічим. Навіть дослідницький модуль "Наука", який росіяни нарешті запустили і пристикували до МКС, створив аварійну ситуацію, яка мало не погубила станцію, а зараз викликає побоювання дивними вібраціями і звуками. А тому, навіть цей запуск не можна назвати успіхом, настільки ганебно він пройшов для "космічної держави" і, благо, не завершився катастрофою.

відео дня

Хоча, в цьому році російська космонавтика і справді могла б організувати масштабне пропагандистське явище за допомогою запуску місячної станції "Луна-25". Але, як відомо, запуск станції довелося в сьомий раз поспіль відкласти.

Місячна програма СРСР була поступово згорнута в 1970-х і в 1980-х, особливо на тлі економічної кризи в країні, про Луну згадувати було ознакою поганого тону. У голодні і бурхливі 1990-ті Росії було не до супутника Землі, а ось спочатку 2000-х, на тлі надприбутків від експорту газу і нафти, а так само сприятливого інвестиційного клімату в країні, заговорили про відновлення програми.

Станція "Луна-25", до 2013 року називалася "Луна-Глоба", почала свій шлях до зірок в далекому 2005-му тоді фахівці планували завершити роботу над станцією до 2014 року і запустити її на місяць. І саме в термінах створення даного апарату, найцікавіше - в черговий раз розкриває суть сучасної російської космонавтики.

Справа в тому, що станція "Луна-25" насправді не є якоюсь високотехнологічною, революційною розробкою, на створення якої слід було витратити десятиліття. Вона не є революційною розробкою і в плані конструкції.

"Луна-25" за своєю конструкцією повністю повторює радянські зонди, створені в рамках місячної програми 1970-х років! При цьому скажімо так, дане повторення вкрай мінімалістичне, оскільки у зонда немає повертається модуля, а так само відсутня рухома частина – місяцехід. Тобто, "Луна-25" це статичний, спускається зонд.

Тобто, ситуація така. Росія з 2005 року створювала статичну місячну станцію, що копіює радянські апарати 1970-хх, а з 2014 намагається її запустити, але все ніяк не виходить. Тобто, грубо кажучи, 16 років абсолютно безрезультатної роботи, яка навіть якщо і буде виконана і зонд запустять на місяць, а якщо бути точніше – його скинуть на місяць, то і ефект після висадки зондів США і КНР на Марс буде, м'яко кажучи, слабенький.

А тому, за банальним перенесенням запуску зонда на 2022 рік, насправді ховається куди більше, ніж просто банальне перенесення. Це демонстрація незаперечної деградації російської космонавтики як такої, не здатної не те, щоб створити, щось нове, що не має аналогів у світі, а навіть банально повторити досвід СРСР 1970-хх років".

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти