Кілька днів до краху: як Росія вичерпала свою фінансову подушку

14 березня 2022, 06:27
Ще буквально 3-5 днів і для росіян радянське поняття дефіциту знову стане реальністю, бо через заморожені активи Росія не має змоги стримувати кризу
Россия, экономика, кризис в РФ
На економіку Роcії чекають сумні часи / Reuters

Вже близько 350 світових компаній заявили про вихід з російського ринку. Але формулювання у кожної з них своє - хтось заявляє про вихід, хтось про призупинення. Але призупинення - це той самий вихід, тільки з анонсом про те, що можливо колись можуть повернутися.

Суттєвої різниці у даному випадку немає. Для тих компаній, які продавали товари на російському ринку, призупинення де-факто означає, що з цього моменту вони не можуть постачати ці товари. Звичайно, що на складах у Росії знаходиться певний запас продукції, тому що всі компанії не працюють за принципом "з полиці". Хоча якщо деякі з компаній мають власні складські приміщення, також можуть "евакуйовувати" товарний запас.

Та незалежно від формулювання, економічний ефект від цього у Росії вже відчули, у томі числі і рядові росіяни. Адже коли закривається, наприклад, Макдональдс, то мережа закривається по рішенню компанії, або коли відбувається припинення інформаційних послуг, то це також відчувають усі росіяни. Наприклад, коли більшість країн світу закрили свій авіапростір для російських літаків, це також відчули на собі всі росіяни, які можуть собі дозволити авіаподорожі - зокрема, кілька днів тому їхні соцмережі рясніли відео порожніх російських аеропортів, де не здійснювалися навіть більшість внутрішніх авіарейсів, бо майже увесь авіапарк РФ знаходився у лізингу.

відео дня

Тому росіяни усі санкції відчувають на собі практично миттєво, не кажучи вже про спустошення полиць російських магазинів.

Ще буквально 3-5 днів і для росіян радянське поняття дефіциту знову стане реальністю. Адже на сьогодні того, що називають фінансовою подушкою, у Росії немає, тому що більша частина золотовалютних резервів заморожені. Бо будь-яка країна не зберігає усіх своїх коштів у державних банках на території країни - це відбувається у різних банках, формах (грошима чи облігаціями) тощо. І більша частина того, що Росія нібито мала в резервах і зберігала по всьому світу фактично конфісковане. Тож наразі вони не мають можливості використовувати навіть той номінальний "жирок", який у них є.

Саме тому відбувається стрімке падіння курсу рубля, бо Росії нема чим його підтримувати. Через це вони змушені до мінімуму зменшити доступні фінансові операції для росіян, бо запасу у Росії вже фактично немає.

читайте такожНе Путіним єдиним: чому Україна ризикує пастиТим паче, що доходів від податків, які б могли платити іноземні компанії, теж немає, бо діяльність не ведеться і не отримуються доходи. Відповідно, звільняються і працівники - як наслідок, масштабне збільшення безробіття і паралельно техніко-технологічний колапс через кілька місяців. Бо і техніка, і обладнання, і усі сфери високотехнологічних послуг, починаючи від радіо до інтернету і зв’язку, працює на західному обладнанні і без запчастин ця техніка буде поступово зупинятись.

Підтримувати і ремонтувати її теж не буде чим, як і не вдасться замінити її так званим імпортозаміщенням, бо у більшості випадків це неможливо. Тому їх чекає дуже смутний час, але вони на це заслуговують.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти