Неспокійний Нагірний Карабах: як Росія вирішила натиснути на Вірменію через Україну

25 березня 2022, 15:57
Невелике загострення в Карабасі, що не загрожує позиціям РФ, цілком влаштовує Кремль в рамках його кампанії з тиску на Єреван.
Росія, Карабах, танк
Азербайджан здійснив спробу ескалації в Нагірному Карабаху / Reuters

З приводу загострення в Нагірному Карабаху.

По-перше, Азербайджан дійсно здійснив спробу ескалації вздовж лінії розмежування. Невелике загострення сталося біля двох селищ в Аскеранському районі. Але ніхто нічого не захоплював, суттєвих територіальних змін не було.

По-друге, це не пов'язано з бажанням азербайджанців "продавити фронт", так як російські миротворці поїхали в Україну. Їх виїхало всього близько пари сотень, більше забрали з військової бази в Гюмрі. Так що, ні, це не спроба азербайджанців витіснити РФ "під шумок" війни в Україні.

відео дня

По-третє, загострення з боку Азербайджану варто розглядати не як дію проти РФ, а скоріше навпаки, як цілком вигідна Москві спроба чинити тиск на Вірменію, яка відмовляється йти у фарватері позиції РФ по Україні.

Чи узгоджені дії Баку з Москвою чи ні, не має значення. В даний момент, невелике загострення в Карабасі, що не загрожує позиціям РФ, цілком влаштовує Кремль в рамках його кампанії з тиску на Єреван.

З самого початку війни в Україні, Вірменія перестала підтримувати РФ в їх позиціонуванні на міжнародній арені, зокрема вже тричі в рамках голосувань в ООН.

Крім того, вірмени відмовляються надавати будь-яку військову допомогу Росії, як "добровольцями", так і в рамках ОДКБ. 10 березня прем'єр Вірменії поїхав зі значним візитом до Франції. А 24 березня авіакомпанія "Вірменія" призупинила всі рейси до Москви до 15 квітня через західні санкції.

У зв'язку з цим, протягом останніх двох тижнів Росія почала поступово тиснути на Єреван, схиляючи його до поступок з українського питання, а також намагаючись загнати назад під свій контроль, щоб не давати іншим гравцям пробити "пролом" в їх геополітичній периферії.

Спершу почалися перебої з поставками газу, в тому числі в Карабах. І ось зараз почалося акуратне продавлювання лінії зіткнення з боку Азербайджану.

Враховуючи, що 22 лютого Азербайджан і Росія підписали договір про союзницькі взаємини, я не здивуюся, якщо це частина загальної гри або як мінімум дії, які не входять в серйозні протиріччя з інтересами один одного.

читайте такожКоли закінчиться війна: чого Україні не вистачає для перемогиВійна в Україні запустила серйозні процеси, пов'язані не тільки з переділом нафтогазового ринку, але і з реконфігурацією регіонального балансу сил, даючи одним країнам шанс вирватися з колишніх залежностей, а іншим посилити свій вплив.

В даному випадку, на мій погляд, ситуативні інтереси Азербайджану і РФ по Карабаху збігаються, як збігалися інтереси РФ і Туреччини під час війни в 2020 році, результат якої вони самі багато в чому і визначили для себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти