Незручний Разумков: чому Слуга народу ініціювала відставку спікера Ради

2 жовтня 2021, 06:30
У Разумкова є певні ідеологічні постулати, яким він намагається слідувати і це не подобається владі. Тож голоси за його відставку можуть знайти за потреби.
Незручний Разумков: чому Слуга народу ініціювала відставку спікера Ради
"Слуга народу" ініціювала збір підписів за відставку голови ВРУ Дмитра Разумкова/ УНІАН

Спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що депутати Слуги народу прийшли за підписними листами про відкликання його з посади голови Верховної Ради. Відповідну пропозицію подав голова фракції СН Давид Арахамія.

Будь-яка політична сила має право розставляти кадри, які її влаштовують і, якщо вони припиняють її влаштовувати, то прибирати, бо треба розуміти, що перебування на посадах не буває вічним. Так само було з Гончаруком, Рябошапкою та багатьма іншими.

Порівняно з Гончаруком, Разумков на першому етапі з’єднався з командою 95 кварталу (тоді ще неполітичною) і представляв єдиний політичний досвід у цій команді. Саме тому він був обраний як репрезентант цієї політичної сили для медійного висвітлення. Абсолютно закономірно після того він був обраний спікером Верховної Ради.

відео дня

У той час це було плюсом для команди Зеленського і одночасно мінусом, зважаючи на його політичний бекграунд, адже у Разумкова були особисті політичні погляди, які у нього були, коли він обирався у Партію Регіонів чи виходив з неї. Тож у Разумкова є певні ідеологічні постулати, яким він намагається слідувати. І це - його відмінність від дуже багатьох членів команди Зеленського, у яких цих постулатів просто немає і які стали депутатами за компанію чи по знайомству.

Протягом спільної діяльності з’ясувалося, що ідеологічні постулати Разумкова почали значно відрізнятися від постулатів команди - часто це стосувалося як ідеологічних питань, так і формальних. У цьому плані Разумков став просто некомфортним для команди і занадто самодостатнім у поглядах і діях (а головування у ВРУ це йому дозволяє).

Тим більше, наклалася і суто політтехнологічна проблема, ідея, з якою носяться досить багато людей у політичному колі Зеленського - про дострокові вибори президента. Суть у тому, що тут вони потрапляють у пастку, бо після відставки президента виконуючим обов’язки стає голова Верховної Ради. А якщо з ним є ідеологічні розбіжності, він може припинити або не оголосити вибори і тим самим - загальмувати процес.

Тож спроби заміни Разумкова на більш лояльного і передбачуваного члена команди, який виконуватиме те, що йому буде спущене "згори", виглядають цілком закономірними і логічними. Проблеми з голосами у команди Зеленського як не було раніше, так немає і зараз. І якщо колись не вистачало голосів до 226 у самій фракції, то необхідні голоси долучали і додавали з боку або депутатських груп, або навіть з інших депутатських фракцій. Ця ситуація не виняткова - якщо це питання винесуть до сесійної зали, то голоси знайдуться.

читайте такожРазумков і Зеленський поспішають остаточно з'ясувати свої стосункиАле тактичний виграш може додати стратегічних проблем. Тобто ротація може відбутися, а разом з нею - і дострокові вибори, бо опозиція Зеленського наразі безперспективна. Опозиція з одного боку Порошенка, а з іншого - Медведчука-Бойка вигідна Зеленському, бо вони неприйнятні для більшості українських громадян. Однак опозиція у разі центристського проекту влади може з’явитися усередині неї - влада може уникати або зменшувати таку небезпеку, або ж навпаки своїми діями запустити процес створення.

Разумкова, до речі, теоретично можуть використати саме для цього - задля створення цієї опозиції. Його рейтинги не надто великі - у нього достатньо розуму, аби гідно виглядати у медіа, однак у політиці цього недостатньо. Тому тут виникає питання - чи захочуть його для цього використати незадоволені економічні і політичні еліти.

Якщо таке бажання буде, тоді і така спроба може бути. Якщо ж ні, то тоді про Разумкова почнуть забувати. Тож відставка спікера, якщо вона зрештою відбудеться, ризикує запустити собою не лише підготовку до дострокових виборів, а й певні політичні перетрубації у партійній перспективі.

Олександр Доній, політичний аналітик, голова Центру досліджень політичних цінностей, колишній народний депутат України, голова мистецького об'єднання "Остання барикада", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти