Жодні домовленості з бандитами не можливі

24 липня 2023, 21:18
3333
Для розуміння логіки поведінки росіян в різних ситуаціях ми маємо знати, що маємо справу з "паханами" і "зеками", а не з "відроджувачами рускага міра".
Владимир Путин
Владимир Путин / Коллаж: Главред, скриншоты

Одне з питань, яке викликало в мене здивування - це надмірна зацикленість росіян на гейтемі. Тобто для них це не про питання прав - не прав, традицій - не традицій тощо. Ця тема викликає в них тваринний страх, вони явно не сприймають її раціонально.

Про це я якось говорив зі знайомим соціологом, і він дав дуже цікаву відповідь. Росіяни так боїться цієї теми тому, що в тюрмі - це спосіб "опустити" людину. Ціле їхнє суспільство сприймає гейтему як спосіб їх "опустити". І це доводить просту істину - в основі сучасної російської культури лежить кримінальна.

відео дня

Воно і логічно. Згадайте 90-ті, коли кримінал не тільки захоплював бізнес активи, а і масову культуру (Круг, одяг, мова, стиль). Якось мені попало дуже цікаве російське дослідження мови їх чиновників на початку 2000-х. Дослідження показало, що чиновники використовують в розмовній мові до 20% слів з "фєні". Тобто вже на початку століття кримінальна культура домінувала у владних кабінетах.

Ці тези яскраво ілюструє дослідження ІКАР. Так, відповідаючи на питання "Якщо громадянин РФ знає, що порушивши закон для своєї вигоди, він не понесе покарання, як він вчинить?" 47 % сказали, що порушить, 35% дотримається закону. Але значно цікавіше інше питання "Яке твердження вам ближче: 1. сила в законі, його треба дотримуватись 2. сила в правді, навіть якщо вона порушує закон". 61% росіян вибрали 2 варіант.

Чому це важливо? Бо для розуміння логіки поведінки росіян в різних ситуаціях ми маємо знати, що маємо справу з "паханами" і "зеками", а не з "відроджувачами рускага міра". Ми маємо розуміти, що ніякі домовленості з кримінальщиками не можливі. І це теж має усвідомити Захід. Бандюгани розуміють тільки мову сили, і щоб вони щось прийняли вони мають добряче получити. Як і гопи на районі, росіяни захочуть "побазарити" тільки після гарних "оплеух" по морді. Власне, зараз вони і отримують їх по всій лінії фронту.

Хто такий Віктор Андрусів

Віктор Андрусів – політичний і громадський діяч, заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації з гуманітарних питань (2015-2016), радник голови Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього (2016-2020). Нині – боєць ЗСУ, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти