Ніякої міграційної катастрофи немає – є розруха в головах українських можновладців

21 листопада 2021, 06:28
У нас даремно здійняли галас через мігрантів, бо до нас вони не рушать, адже їхня мета – Німеччина і Франція, та аж ніяк не Україна.
Мігранти з білорусько-польського кордону поступово повернуться додому, а потім знову спробують потрапити в Європу
Мігрантам з білорусько-польського кордону немає сенсу рушати в Україну / Фото Reuters

Україна за кількістю нелегальних мігрантів займає перше місце в Європі. За рік через українську територію проходить до 30 тисяч нелегалів. Це відбувається завдяки транснаціональним компаніям, які займаються перевезенням мігрантів. Але ці компанії не кидають мігрантів поблизу чужих кордонів, як кинули людей поблизу білорусько-польського кордону – вони тихенько підбирають нелегалів на одному кордоні і вночі перевозять на Закарпаття або в інші прикордонні регіони України, а далі вже везуть їх у Польщу, Угорщину, Словаччину та передають у руки тим, хто відповідає за кожну конкретну ділянку.

Таке пересування нелегалів було і є. І я не бачу, щоб через це у нас хтось особливо переймався та намагався боротися з цим. Інколи десь когось із нелегалів зловлять, і на тому все. Як правило, ловлять тих, що не заплатили прикордонникам, Службі безпеки чи поліції.

А в нинішній ситуації проблеми нема. А те, що прикордонники завернули 15 іноземних громадян, які намагалися потрапити з Білорусі в Україну з метою туризму, та подають це як попередження спроби мігрантів прорватися в нашу країну… Та туристів, які мають гроші і хочуть щось подивитися в Україні, сьогодні маса. Нещодавно я летів в Івано-Франківськ – я був єдиною людиною не арабського походження в літаку!

відео дня

Що тут видавати за загострення міграційної кризи?!

Мігранти, які зараз знаходяться на білорусько-польському кордоні, в Україну не підуть, бо їм просто нема сенсу це робити. Але у нас здійняли галас, не розібравшись, зокрема, Монастирський (міністр внутрішніх справ, – ред.).

По-перше, як ці люди підуть в Україну, через Чернігівську область? І що, вони будуть йти три дні до Закарпаття, щоб потім звідти потрапити в Польщу? Це – абсурд.

По-друге, ці люди не хочуть жити ні в Білорусі, ні в Україні, ні в Польщі – вони хочуть жити в Німеччині, Франції, Швеції, Норвегії.

По-третє, раз так сталося, що ці люди не потрапили до європейських країн, в які прагнули, вони потихеньку повертатимуться назад – в Ірак, Сирію та інші країни, звідки вони приїхали, та знову шукатимуть шляхів в Європу, але кращих.

читайте такожУкраїні не варто демонізувати проблему з мігрантами – клопоту вони їй не завдадуть

Але наша непрофесійна і некомпетентна влада здійняла крик. Спочатку вона задумала будувати якусь "стіну" за 17 мільярдів, тепер – якусь "стіну" за 7 мільярдів, потім зібралася оголосити надзвичайний стан, якісь воєнні вже хотіли їхати стріляти… Кого?! Вагітних жінок і малолітніх дітей?! Та це якийсь капець!

Люди, що застрягли на білорусько-польському кордоні, сьогодні нікуди не можуть поїхати, бо віддали свої гроші за доставку їх у Німеччину, а їх "кинули" недобросовісні "перевізники", а точніше ті, хто займається перевезенням нелегальних мігрантів. Як вони без грошей поїдуть в Україну, хто і куди їх буде переправляти, що їм тут робити? Це повний абсурд!

Тобто Україна цими мігрантами не розглядається навіть як транзитна територія – вони сюди не підуть. Частина з них уже повертається туди, звідти приїхала, частині Білорусь надасть статус біженців, а інші збиратимуть гроші і намагатимуться повернутися назад додому та шукати більш відповідальних перевізників, які справді доставлять їх у Європу нелегальним шляхом. Та білоруський шлях вони вже точно не будуть розглядати...

читайте такожСРСР 2.0 замаячив на горизонті: чи почнеться війна в Білорусі

Відтак, немає сенсу говорити про те, які в Україні будуть проблеми, якщо мігранти опиняться на її території. Ще раз – вони сюди не підуть!

А Монастирському варто думати перед тим, як виголошувати свої ідеї. Що за ідея – зібрати людей із травматичною зброєю по Україні і кинути їх у лісах Чернігівщини на кордоні з Білоруссю, аби виловлювати мігрантів? Що за маячня?! Та нехай він піде й подивиться, який в тій місцевості кордон – та там же суцільні болота і непроходимі хащі! Я вже дурію від цієї непрофесійної і некомпетентної влади…

Тож немає ніякої катастрофи з мігрантами для України – є розруха в головах можновладців.

Геннадій Москаль, політик, голова Закарпатської ОДА (2015-2019), спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти