Ніколи не кажи "ніколи", або Чому Україна поки не стріляє по Росії

17 липня 2022, 08:16
"Хаймарси" по Росії не стріляють. Але все ще може змінитися.
M142 HIMARS
ЗСУ можуть почати обстріли HIMARS в осяжному майбутньому / Фото Вікіпедія

Прочитав у моніторингах завивання альтернативно обдарованих громадян на тему офіційної гарантії від Міноборони не стріляти з хаймарсів по території Росії…

Є когорта осіб, які походять від будь-якого ворушіння. Місія така-виходити піною. До них питань немає, на них не варто витрачати час. Кілька слів для тих, кого могли ввести в оману.

Працює це все приблизно так.

відео дня

Перші прохання на високому рівні дати Україні стінгери я своїми вухами чув у Вашингтоні в листопаді 2021 р.Міністр оборони Олексій Резніков вів інтенсивний діалог з партнерами. Тоді була непохитна відповідь: стінгерів не буде. Ніколи. Це неможливо. Це забороняє закон. "Змінити закон? Про що ви взагалі? Це неможливо!".

Перші стінгери у нас з'явилися в кінці січня 2022 року, їх передала Литва з дозволу США. Дуже скоро про них взагалі перестали згадувати – вони випали з розряду екзотики і стали частиною повсякденності.

У березні 2022 р.з ініціативи Міноборони почався діалог про перехід на важкі Західні озброєння. В першу чергу мова йшла про артилерію 155 мм калібру.

Все повторилося. Це неможливо. Це складно. Дуже великі ризики. І т.д. приблизно через місяць після початку діалогу було прийнято політичне рішення по артилерії. Почали з відносно простих гаубиць - зараз у нас воюють топові платформи в своєму класі: панцергаубіци, Цезарі…

Протикорабельні ракети - теж було неможливо. І політично, і технічно. Взагалі ніяк.

Наприкінці березня публічно від імені Міноборони почало підніматися питання про Західні РСЗВ (MLRS). Була жорстка відповідь - "Ні". Неможливо. Ось це точно неможливо. Забувши. Просите щось інше. Це заборонено. Ніхто на це не піде. Просто забудьте. Не витрачайте час. Не дратуйте. Тільки гірше зробите.

Позиція здавалася непереборною. На неї повелися навіть окремі наші громадяни, яких складно запідозрити в непатріотизмі або чимось такому. Але вони сприйняли і почали транслювати цю риторику партнерів, пропонуючи відмовитися від MLRS як мети.

Україна проявила наполегливість на всіх переговорних рівнях, починаючи з Президента. Минуло 3 місяці. Результатам всі аплодують, віршики складають.

Зараз по MLRS два пріоритети:

  1. треба більше платформ і швидко;
  2. далекобійні ракети.

У військово-політичному плані: це вимагає адекватності та передбачуваності від української сторони.

У військовому плані: цілей для тих же хаймарсів і без Росії - з головою.

Перекреслити цей рух заради однієї красивої акції - треба дуже хотіти шкоди своїй країні.

читайте такожЧому українцям треба бити ворога не тільки "хімарсами" і " байрактарами"Тому зараз офіційна позиція - ось така. Хаймарси по Росії не стріляють. Чи може це змінитися? Перечитайте трохи вище. Час покаже.

Рішення стріляти по не Росії будуть прийматися з урахуванням військово-політичної та військової доцільності.

Послідовна робота в такій логіці буде продовжуватися. Не тільки по MLRS. Адже є більш складні системи. І вони нам потрібні.

Тож не варто оцінювати окремо взяті кроки надмірно категорично.

Олексій Копитько, радник Міністра оборони України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти