Чому Росії простіше знайти нового "Пушиліна", ніж призначити Мураєва

25 січня 2022, 06:46оновлено 25 січня 2022, 11:08
Якщо варіант створення уряду гіпотетично і розглядають у Кремлі, то ставку зроблять на маловідомих персонажів - так само, як і раніше на Донбасі.
Кремль
У разі створення підконтрольного РФ Уряду, Кремль робитиме ставку на непублічних людей / Reuters

На тлі планів Кремля про вторгнення в Україну, Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що викрило докази змови щодо встановленню проросійської влади в Україні. Потенційним керівником окупаційного уряду, згідно з даними британської розвідки, є екс-депутат ВРУ Євген Мураєв.

Є підозра, що цю надсекретну інформацію з надр Кремля добув агент Її Величності Містер Бін. А якщо серйозно, за ступенем ідіотизму цей вкид може змагатися тільки з голлівудськими фільмами, в яких ми вже бачили, в якому світлі зображують Україну і українців - як щось середнє між монголами і кавказцями.

Це - елемент тієї картинки світу, яку зараз намагаються намалювати Лондон і Вашингтон. Якщо нескінченно кричати "Путін нападе", то багато хто починає вірити. Тому з одного боку, завданням такої публікації може бути блеф - тобто продемонструвати себе з сильної позиції в ході переговорів з РФ, показати своєму електорату, що ніхто нічого не здає і нікуди не відступає перед підступним Путіним.

відео дня

З іншого боку, можливо (і це найгірший сценарій), що мова дійсно йде про те, щоб спровокувати господаря Кремля на певні жорсткі дії тоді, коли він ще недостатньо до них готовий. Адже якщо врахувати програму модернізації Збройних сил РФ, яка є у відкритому доступі, вона повинна закінчиться не раніше 2024-2025 року - тобто через пару років агресор явно буде куди в більш кращих кондиціях, ніж зараз.

Ну і заодно консолідувати європейців, адже в основному на постановку "Путін нападе" найактивніше реагують прибалти, поляки - тобто та частина Європи, яка орієнтована на англосаксонський світ. Інша ж частина Європи, в особі Німеччини, Франції та інших її членів (ті ж недавні заяви Борреля про те, що він не бачить необхідності в евакуації дипломатів) показує, що їхні позиції істотно різняться. І, можливо, що через цей фактор страху Європу вдасться консолідувати. Тим більше, що ідея з маріонетковим урядом якраз вписується в це, адже багато хто пам'ятає, де в 1939 році формувався уряд Фінляндської Республіки, хто разом з Радянською Армією приїхав в Будапешт в 1956-му і в Прагу в 1968-му. Відповідно, зараз також потрібно вставити відсутній пазл і не важливо, що він виглядає чужорідно і суперечить логіці.

читайте також"РФ просуває дрібні фігури": у Зеленського оцінили сценарій з прокремлівським МураєвимМожна скільки завгодно говорити про те, що свого часу і Бородая, і Пушиліна ніхто не знав. Але порівнюють порівнянне, а Мураєв - фігура досить добре відома і, до того ж, з 2019 року він знаходиться під санкціями РФ. На цьому тлі навіть Бойко виглядає куди правдоподібніше.

Але якщо гіпотетично такий варіант створення уряду і розглядають в Кремлі, то ставка напевно буде робитися на персонажів, які не знаходяться на політичній авансцені. Точно так само, як це було на Донбасі, коли з нізвідки з'явилися особи, які займаються інтеграцією непідконтрольних територій в російську економіку. Тому що в Москві існує думка про те, що в Україні не можна вірити нікому.

При цьому в Кремлі досі контактують з людьми з пулу Януковича - їх досі використовують як експертів і людей, так - бідно орієнтуються в українських реаліях. Але за 7 років витекло дуже багато води і людям, які прожили всі ці роки в Москві, дуже важко тримати руку на пульсі. Адже Україна дуже сильно змінилася і покладатися на думку "емігрантів" було б великою помилкою з російського боку.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти