Ніч довгих ножів, або Як соратники Путіна перетворюють його на кульгаву качку

7 червня 2022, 09:16
Чим ближче кремлівський режим до краху, тим імовірніше, що правляча верхівка спробує змістити ведучого її в прірву диктатора.
Володимир Путін
Конфлікт диктатора Путіна і впливових внутрішньоелітних угруповань в РФ незабаром стане неминучим / Фото УНІАН

У Росії літо (особливо серпень) – час не тільки відпусток, але катаклізмів і змін. Є у мене передчуття, що і цього літа, в крайньому випадку, на початку осені відбудуться доленосні події, порівнянні за масштабом з 1991 роком.

З кожним місяцем кривавий глухий кут, в який завів країну Путін, буде все очевидніше, в тому числі для самої правлячої верхівки. Військові невдачі будуть накопичуватися, економічна ситуація-погіршуватися, а Захід продовжить все тугіше затягувати зашморг на шиї російського правлячого класу. Країна продовжить йти до краху семимильними кроками. У цій ситуації конфлікт диктатора і впливових внутрішньоелітних угруповань стане неминучим.

Результат його багато в чому залежить від того, хто зважиться почати першим.

відео дня

Варіантів два:

1. Ніч довгих ножів. Починає Путін і силовики. Вони влаштовують превентивну зачистку країни, в тому числі різних внутрішньоелітних угруповань від усіх нелояльних і тих, що вагаються. В один "прекрасний" момент підозрілих садять у в'язницю за звинуваченням у зраді або просто усувають фізично, наприклад, руками кадирівців, які потім повертаються в Чечню, звідки, як відомо, видачі немає.

Може бути невипадково, що безліч "навколоелітних" людей останнім часом спішно злиняли за кордон: від Явлінського до Чубайса, від Касьянова до Вані Засурського. Цих дуже різних персонажів об'єднують зв'язки у верхах і інформованість. І може бути також невипадково, що Кадиров зустрічається з усіма видними силовиками поспіль.

2. ГКЧП-навпаки. У 1991 року ГКЧП був створений "на зло", щоб перешкодити історично неминучому розпаду СРСР. Зараз новий ГКЧП може бути створений, навпаки, "на благо", щоб зупинити божевільного диктатора, ведучого світ, країну і саму російську верхівку до катастрофи. Вищі російські чиновники і силовики за цим сценарієм оголосять Путіна хворим і відсторонять від влади. Потім почнуть виводити війська з України і вести переговори з нею і з Заходом про умови миру і скасування санкцій.

читайте такожВійна з Росією-чому все вирішиться вліткуМоже бути невипадково, що останнім часом йде справжнісінький шквал інформації (а скоріше, дезінформації) про хворобу Путіна. Ця кампанія, судячи з усього, спочатку була запущена російськими спецслужбами, щоб вивести Путіна з-під можливого удару Заходу - раз він все одно не жилець, немає сенсу вживати проти нього якісь радикальні заходи. Але зараз вона набула таких масштабів, що б'є вже по самому диктатору, перетворюючи його в очах оточуючих на "кульгаву качку". Нові масовані чутки про смертельну хворобу Путіна можуть бути результатом підготовки до його відсторонення під цим приводом від влади.

Як бачите, ключову роль в обох сценаріях грають силовики. Який варіант вони оберуть, такий і отримає шанс на реалізацію. Захочуть придушити крамолу - вмовлять Путіна на варіант "Ночі довгих ножів". Захочуть приєднатися до неї - разом зі статськими чиновниками типу Собяніна і Мішустіна організують "ГКЧП-навпаки". У будь-якому випадку, події так чи інакше будуть розвиватися в одному з цих двох напрямків.

Чим ближче режим до краху, тим імовірніше, що правляча верхівка спробує змістити диктатора, що веде її в прірву, або він вдасться до превентивних масових репресій, в тому числі проти неї.

Жоден з цих сценаріїв не врятує режим. Але в другому випадку фінал буде менш кривавим і болючим. А головне, швидше закінчиться агресія проти України і зникне пряма ядерна загроза світу.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти