Новий головний біль Путіна: як вибухи в Ірані скоротять можливості Росії воювати

29 січня 2023, 16:08
Якщо Іран зануриться в протистояння, він не дасть Росії жодного патрона, не кажучи вже про ракети й безпілотники.
Без іранських шахедів і ракет у Росії суттєво скоротяться можливості наносити удари по Україні, переконаний Жданов
Після вибухів в Ірані Росія не отримає безпілотників і ракет, вважає Жданов / Колаж Главред , kremlin.ru, mil.in.ua, pixabay.com

На військових об'єктах Ірану пролунали вибухи, повідомляється, що це сталося в центрі з виробництва безпілотників, на нафтопереробному заводі, заводі з виробництва зброї, а також на військових базах. Незважаючи на те, що ця інформація ще офіційно не підтверджується, і армія Ірану, і Корпус вартових ісламської революції приведені в бойову готовність, авіація піднята в повітря, а інтернет в Ірані відключений. Однак чимало засобів масової інформації підтверджують факти вибухів, пожеж і навіть повідомляють про бойові зіткнення в Ірані між силами правопорядку і певними групами (якими саме – про це ми поки що нічого не знаємо).

Ізраїль категорично відмовляється брати на себе відповідальність за ці вибухи і заявляє, що нічого не знає про те, що там відбувається.

У будь-якому випадку, вибухи на всіх перерахованих об'єктах важливі для України, адже вони означають, що Росія не отримає наступну партію "шахедів", а також балістичні ракети з Ірану.

відео дня

Якщо в Ірані почалося внутрішнє протистояння, воно може вилитися в громадянську війну, і тоді про жодні поставки Росії мови бути не може. Якщо це зовнішнє протистояння, тоді тим більше – Іран не віддасть жодного патрона і жодного снаряда, щоб не послабити свої військові можливості.

Більше того, в Ірану є договір із Російською Федерацією про постачання йому Су-35. Іранські пілоти з квітня 2022 року вчаться літати на цих літаках у Росії. РФ навіть намагалася шантажувати Іран – мовляв, ми вам Су-35, а ви нам балістичні ракети. Так от зараз Іран може поставити жорсткі умови, щоб Росія виконала договір і передала обіцяні нові "сушки" разом із навченими пілотами.

Для Росії дестабілізація ситуації в Ірані буде дуже болючою. Адже без іранських "шахедів" і балістичних ракет її можливості в плані нанесення по Україні ударів ракетами і дронами будуть суттєво ослаблені. Так, у Росії є свої ракети, але їх дуже мало і стає все менше й менше.

Тому все це суттєво вплине і на безпеку наших громадян, які перебувають в Україні, і на вогневі можливості Російської Федерації завдавати нам шкоди.

На характер бойових дій на лінії фронту це особливо не вплине, хіба що Росія позбудеться можливості вишукувати наші резерви і бити по них, або ж ці можливості стануть набагато меншими.

Ще одна складність, з якою зіткнеться РФ, втративши іранські безпілотники, пов'язана з наступним моментом. Коли Росія завдає ракетних ударів по українських містах, вона намагається безпілотниками перевантажити наше ППО, щоб ми витрачали ракети ППО і ПРО на "шахеди", а російські ракети в більшій кількості долітали до цілей. Хоча і самими "шахедами" вона намагається наносити вогневе ураження. Мало того, що ця можливість у РФ зникне, так вона ще й втратить можливість перевантажувати наше ППО. Для Росії це буде величезний мінус.

До речі, при цьому неважливо, чи є у Росії своє виробництво безпілотників. Навіть якщо вона встигла таке налагодити (відомо, що на заводі в Гомелі збирають ці "шахеди"), залишається питання комплектуючих, які надходили з Ірану. Літаки з Тегерана спочатку літали до Москви, тепер до Мінська. А раз комплектуючих не буде, то й дронів не буде.

Тому й власне виробництво дронів Росії, суттєво залежне від поставок з Ірану, теж ускладниться.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти