Нова спроба в оновленій обгортці: про суть Плану перемоги

19 жовтня 2024, 19:18
161
Так, нічого революційного там немає. Але це - тому, що нічого революційного в наших об'єктивних нинішніх умовах бути й не може.
Нова спроба в оновленій обгортці: про суть Плану перемоги
Мокрик про план перемоги / Колаж Главреда

Кажуть, це - поганий "План", бо його виконання - поза межами впливу України. Бо він побудований на "НАТО дай запрошення, союзник дай дозвіл бити по Росії, а ще дай пакет стримування ітд".

Я сильно перепрошую, але... Для когось стала несподіванкою наша тотальна залежність від допомоги західних партнерів у цій війні - як геополітична, так і чисто матеріальна?

Так, Україну боронять ЗСУ, і без них би не було взагалі нічого. Але засоби для цієї оборони ми отримуємо від західних союзників. Ми тотально залежали від цих засобів у 2022, у 2023 - і продовжуємо залежати зараз.

відео дня

Можна довго безкінечно говорити про те, чому так сталося та хто і якою мірою в цьому винен (зрештою, це вже й так безкінечно проговорено). Але об'єктивна справжність сьогодення - вона така.

Тому те, що перші три пункти "Плану" (беру це слово в лапки, бо воно мені таки не зовсім план) повністю залежать від доброї волі партнерів - це данина реальності. Яку, здавалось би, давно вже пора якщо не прийняти, то дуже чітко усвідомити.

Ми не виграємо цю війну без допомоги партнерів. І це - не тому, що ми - недолугі. Це - тому, що ворог у нас - монументально сильний і небезпечний.

Я вже не раз казав, що наполеглива державна пропаганда першого року повномасштабної війни про сміховинність, слабкість, демотивованість і загальну ч*обікоподібність російської армії дала крутий короткостроковий результат, але в середньо- і довгостроковій перспективі дала дуже фігову побічку: розмила тверезу оцінку сили ворога. Схоже, багато хто досі не може від цього навіяного пропагандою сну прокинутися.

В цьому "дай-дай-дай" трьох перших пунктів немає нічого нового, воно й так рефреном звучить вже третій рік мало не щоденно. І воно звучатиме далі, поки триватиме ця війна.

Нам просто постійно доводитиметься шукати нові способи це "дай-дай-дай" казати. Казати це переконливіше, казати це аргументованіше. Змінюючи обгортки, змінюючи тональності, змінюючи додатки.

Цей "План" є просто такою спробою сказати це в трохи оновленій обгортці. Наприклад, з додатком у вигляді пп. 4 та 5 (ми вам за перші три пункти - можливість інвестувати в наші природні ресурси і наших військових замість американських у Європі).

Так, нічого революційного там немає. Але це - тому, що нічого революційного в наших об'єктивних нинішніх умовах бути й не може.

Згоден, що саме з огляду на це пафос навколо спершу розробки, а потім презентації цієї трохи оновленої обгортки для старого "дай-дай-дай", виглядає не дуже доречно. І брендування цієї обгортки "Планом перемоги" виглядає трохи чи то відчайдушно, чи то безпорадно.

Можу хіба припустити, що це - теж частина спроби додати звичному рефрену хоч якогось нового імпульсу. Чи вдала - побачимо.

Але розчаровуватися точно не варто. Бо в тверезості нічого більшого від "Плану" не варто було й очікувати.

Про Данила Мокрика

Данило Мокрик - український журналіст-розслідувач, ведучий, блогер. Народився й виріс у Львові, освіту здобував у Вищій школі політичних наук у Парижі. У різний час працював у ZiK, Суспільному, Bihus.Info, hromadske. У грудні 2019 року отримав премію імені Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка у номінації "Найкраще ТБ-розслідування" за серію матеріалів "Прокурори Майдану". З лютого 2020 року веде на ютубі власний блог "MokRec", пише Детектор Медіа.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти