Курс гривні: яких сюрпризів чекати під ялинку

27 листопада 2021, 06:28
Економічних ризиків девальвації гривні сьогодні немає взагалі, а ризик штучної девальвації – мінімальний.
Економіст спрогнозував курс гривні до кінця 2021 року
Стабільності гривні посприяв коронавірус / УНИАН

З економічної та фінансової точки зору, ризиків девальвації гривні немає.

Як не дивно, цьому посприяв і коронавірус. Тому що у зв'язку з поширенням епідемії практично всі країни світу запроваджували обмеження, і це допомогло Україні збалансувати зовнішню торгівлю. За цей час у нас практично не змінився експорт (він впав на лічені відсотки – на 3%), але при цьому значно впав імпорт (на 16%).

Таким чином, наша зовнішня торгівля після глибокого негативного сальдо практично збалансувалася. А зовнішня торгівля – це один із двох ключових факторів, які формують курс будь-якої грошової одиниці, в тому числі і гривні.

відео дня

Другий фактор – це прямі фінансові потоки, тобто притік і відтік валюти в країну і з країни. Тут у нас також позитив в основному завдяки нашим заробітчанам, які за останній рік збільшили офіційні перекази в Україну на 10% – на сьогодні вони складають близько 13 мільярдів доларів.

Плюс ми отримуємо фінансову допомогу від наших партнерів: МВФ, ЄС та урядів багатьох країн.

Таким чином, у підсумку зведений платіжний баланс у нас – плюсовий.

Крім того, завдяки грошам МВФ золотовалютні резерви НБУ також практично рекордні.

Все це в сумі створило передумови для незначного, але все-таки зміцнення гривні, для її стабільності, чого у нас давно не було. Тож, з економічної та фінансової точки зору, ризиків девальвації немає.

Єдиний ризик – це штучна девальвація гривні, до чого може вдатися уряд із Нацбанком, що у нас вже бувало не раз. Це – найпростіший спосіб наповнювати номінально бюджет країни. Втім, і тут особливих ризиків немає, тому що державний бюджет виконується, а, за словами прем'єр-міністра, він навіть на 40 мільярдів гривень перевиконується (як відомо, ці додаткові 40 мільярдів були розподілені по певних напрямках).

читайте такожКсерокопія і казка: чому держбюджет-2022 нереалістичний

Отже, ризик штучної девальвації гривні сьогодні теж мінімальний. До того ж, Україна неочікувано отримала транш МВФ в розмірі 700 мільйонів доларів, а це майже 20 мільярдів гривень. Це також непогані додаткові надходження.

Таким чином, економічних ризиків девальвації немає взагалі, а ризик штучної девальвації – мінімальний. Тому до нового року, в принципі, гривня повинна бути стабільною, і на кінець грудня курс гривні по відношенню до долара буде приблизно на такому ж самому рівні, що й зараз. Звичайно, кожного торгового дня відбуваються певні коливання курсу на пару копійок, але це звичайні валютні коливання, характерні для будь-якої валюти. Але цього не треба боятися і слідкувати за тими копійками щодня. Стратегічно гривня повинна бути, як мінімум, стабільною із можливістю невеличкого зміцнення.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти