Новий Алчевськ в масштабі всієї України: чим небезпечний вал неплатежів за ЖКГ

14 лютого 2022, 06:29
Цього року зростання боргів вже випереджає графік, тому не виключено, що скоро заборгованість за послуги ЖКГ може скласти 90 млрд грн, що загрожує катастрофою.
тариф, Комуналка
В Україні суттєво зросла заборгованість за послуги ЖКГ / УНІАН

Держстат оприлюднив дані щодо заборгованості українців за комунальні послуги, згідно з якими за 2021 рік цифра неплатежів досягла завершився в 81,3 млрд гривень, тоді як на початку року становила тільки 73,6 млрд.

В основному українці не платять за дві позиції - гарячу воду і газ, причому платежі, як правило, складають до 40% від загальної суми. Це пряма кореляція, пов'язана з рівнем регіональної заробітної плати, станом житлового фонду та теплокомуненерго, що в комплексі дає такі цифри.

Але найцікавіше, що всі борги, які формуються після закінчення опалювального сезону і в подальшому міжопалювальному сезоні, потім враховуються у вартості послуги. Тобто борги попередніх періодів закладаються в собівартість як борги майбутніх періодів.

відео дня

І цей сніжний ком неможливо зупинити, тому як потрібно змінити систему формування тарифів. Наприклад, замість збільшення боргів ввести, як у Великобританії або Німеччині так звану інвестиційну складову - тобто установка граничного рівня ціни, згідно з яким тариф визначається на 3-5 років, в межах яких підприємство, яке надає комунальні послуги, зобов'язується підвищувати свою ефективність.

У цьому випадку корелювання тарифів попередніх років відбувається з урахуванням індексу інфляції, фактора ефективності, який не залежить від діяльності підприємства. Але головне тут, що підприємство повинно знижувати витрати, втрати, за рахунок чого тариф зберігається, але прибутковість і ефективність роботи підвищується (чого у нас не відбувається).

Якщо за минулий опалювальний сезон українці сформували борг по ЖКГ-послугам в сумі близько 26 мільярдів гривень, то з них майже 16 погасили в міжсезоння. Цього року зростання боргів вже випереджає графік, тому як в 2021 році заборгованість на 1 лютого становила 82,1 млрд грн., то в 2022 році на 1 січня вже було 82,4 млрд грн. Тому прямим порівнянням можна констатувати, що вже станом на 1 лютого 2022 року заборгованість за послуги ЖКГ може скласти вже 90 млрд грн.

Це дуже багато, але це поки мало кого цікавить. Тому що, на жаль, в Україні цими проблемами ніхто не збирається займатися. Держава ніби відсторонилася, а всі проблеми з тарифами переклала на місцеву владу. А ті, в свою чергу, не в змозі виплачувати такі борги - у них немає грошей на модернізацію мереж та іншого. Тому виходить замкнуте коло між державою і місцевою владою, в якому метається споживач, який не в змозі за все це платити.

читайте такожРізке подорожчання комуналки: названо рекордні цифри ЖКГ-тарифівЯкщо цей сніжний ком буде наростати, це загрожує Україні комунальними катастрофами, які регулярно відбуваються по всій країні перед початком опалювального сезону - в різних містах вимикаються котельні, рвуться труби, відсутнє опалення. І далі буде гірше, тому що неплатежі населення призводять до того, що теплокомуненерго нічим виконувати роботи, що загрожує повним колапсом системи ЖКГ.

Поки грім не вдарить - чоловік не перехреститися, тому вже наступного року можемо чекати нового Алчевська, але вже в масштабах всієї України.

Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг, спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти