Чи потрібно допомагати росіянам?

16 серпня 2024, 19:10
531
Люди, які підтримують злочинну війну, мають бути готові до її негативних, навіть катастрофічних наслідків.
курськ
Операція в Курській області / Колаж Главреда. Фото: скріншоти відео

Допомогти росіянам?

У стрічці сперечаються про те, чи потрібно допомагати біженцям з Курської та Бєлгородської області, як це пропонує Антивоєнний комітет (Ходорковський, Гельман). Висловлю свою думку. Я не відчуваю апріорної симпатії до соціальної категорії "жителі прифронтових районів Росії". Ймовірно, серед них є і гідні люди, які не сприймають агресію проти України. І я радий був би їм допомогти. Але мені, на жаль, такі випадки невідомі.

Люди, які підтримують злочинну війну, мають бути готовими до її негативних, навіть катастрофічних наслідків для себе і своїх родин. Звісно, не всі біженці з російських прифронтових областей активно брали співучасть у путінській агресії, але немає жодних відомостей, що хтось із них хоч якось виявляв своє негативне ставлення до неї. Таким чином усі вони, як мінімум, прийняли агресивну війну: хтось як даність, а хтось з ентузіазмом.

відео дня

Для християнської благодійної організації все одно кому допомагати - хоч ворогам своїм. Але політичній організації противників війни дуже дивно займатися допомогою її прихильникам. Таке можливе тільки в рамках громадянсько-націоналістичного дискурсу: неважливо, за війну вони чи проти, головне, що вони теж росіяни, "наші". Знайомий, лякаючий погляд на ситуацію.

Антифашистам-емігрантам із Німеччини навіть на думку не могло спасти збирати під час Другої світової війни кошти на допомогу німецьким біженцям (можна було, наприклад, через Червоний хрест). Вони іншим займалися: допомагали союзникам розгромити Німеччину.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти